Падналият в ЖК „Христо Ботев” клон вече е премахнат

Големият клон, който препречи един от входовете на втори блок в ЖК „Христо Ботев” в Добрич вече е премахнат. Това съобщи за Добрич Онлайн експертът по озеленяване Христо Даскалов.

Падналият в ЖК „Христо Ботев” клон вече е премахнат

„Дървото е с вътрешно гниене, предизвикано вследствие на фитопатогенни микроорганизми, предвид височината и разклоненията му то е натежало и се е пречупило”, коментира експертът. Той сподели, че подобни инциденти не се случват често, но възрастните дървета са по-податливи на болести и вредители, което ги прави уязвими на гниене и те се чупят.


Сигналът за опасното дърво е подаден от домоуправителя на 12 юни, като срокът за отговор е в рамките на месец. „В момента имаме изключително много заявления, жалби и молби от граждани, но за съжаление не можем да се отзовем на всички в рамките на няколко дни”, заяви Даскалов. 

По думите му по-рядко има сигнали за опасни дървета, които наистина имат основание.  „Най-често сигналите, които постъпват са от граждани, които смятат, че дадено дърво трябва да се окастри, или да се отсече, защото не им харесва мястото му, пречи им сянката, която хвърлят дърветата и други визуални причини”, коментира експертът. „Стараем се да преглеждаме всички дървета, разчитаме и на гражданите, които пускат сигнали и жалби и с тяхна помощ и с помощта на други колеги, се опитваме максимално да обследваме всички райони на града”, допълни той.

Христо Даскалов увери, че дървото е в добро общо състояние и другите му клони са прави и не представляват опасност за хората.