Варненски автори представят изложбата "Малък формат"в Художествената галерия в Добрич

Група варненски художници ще представят творбите си в изложба, озаглавена „Малък формат“, на 11 юли, от 17:30 часа в Художествена галерия – Добрич.

Варненски автори представят изложбата "Малък формат"в Художествената галерия в Добрич

Групата на варненските художници се сформира през 1923 г., като нейни членове са били Кирил Шиваров, Марио Жеков, Георги Велчев.


През 1943 г. се учредява Дружество на варненските художници с председател Стефан Гадуларов. На 16 март 1947 г. се свиква учредително събрание и се създава група, която е част от съюза на варненските художници, а неин председател е скоро завърналият се от Русия Янко Маринов, по чието време се създава градска художествена галерия. В групата влиза и Константин Щъркелов, който е направил първото финансово дарение за създаване на галерията.

През 80-те години на миналия век във варненската група влизат изявени художници, получили академично образование. По това време председател е Стоимен Стоилов, а сред членовете са Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов и други. Групата е инициатор на Първото международно графично биенале, в което през годините са участвали едни от най-известните автори в областта на графиката от цял свят.Към днешна дата Групата на варненските художници наброява над 150 членове, голяма част от които са млади автори.