Подготвят 23-ото издание на фолклорния събор „Текето“ край Александрия

Край манастира „Свети пророк Илия“ самодейни състави от Североизточна България отново ще огласят с песни и танци александрийската гора, съобщиха от Община Крушари.

Подготвят 23-ото издание на фолклорния събор „Текето“ край Александрия

Над 2 000 лева е наградният фонд за тазгодишното издание, разпределени в шест основни категории – танцови състави, групи за народно пеене, танцово-певчески колективи, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти.



Нов момент в конкурса на събора ще бъде отделянето на мъжките певчески групи в отделна категория. Идеята е възникнала след миналогодишното издание, на което са се явили няколко мъжки състава, показали изключителни художествени и вокални изпълнения. От Община Крушари посочват още, че оценяването им от журито е било истинско предизвикателство предвид спецификата на мъжкото народно пеене.

По настояване на журито в нова категория тази година ще бъдат отделени и децата, изпълнители на народни песни и мелодии, тъй като и при тях съществуват особености, които ги отличават от изпълненията на възрастните. Целта е оценяването им да бъде на по-обективна основа.

23-ото издание на фолклорния събор „Текето“ ще се проведе на 20 юли от 10 часа край манастира „Свети пророк Илия“.