Джип и три каравани паркираха на плаж "Болата", подлежат на санкциониране

Джип и три каравани паркираха по един от най-забележителните плажове по нашето Черноморие и един от най-красивите в Европа – „Болата”. Само автомобила е на българи, караваните са на чужденци. Пред Нова телевизия българите заявиха, че не знаели, че е забранено.

Джип и три каравани паркираха на плаж "Болата", подлежат на санкциониране

„В територията на резерват „Калиакра” е забранено посещение на автомобили, а е разрешение само навлизането по посетителските пътеки. Паркиралите тук подлежат на санкциониране и искам да отбележа, че  по границата на защитената територия има поставени ясно обозначени маркировъчни знаци, които информират гражданите, че навлизат в територия със строг режим на опасване. Тук много често сме слагали и информационни табели, които обаче се премахват и унищожават от недоброжелателни граждани, за което многократно сме уведомявали полицейското управление в Каварна. ", каза Миглена Иванова от РИОСВ - Варна 



Тя допълни, че има охрана, следяща за спазване на реда, която извършва регулярни проверки през няколко дни. „В летния сезон сме засилили проверките в района, имаме и постоянно активен зелен телефон, на който гражданите могат да подават сигнали”, заяви Миглена Иванова.  Тя увери, че ще бъдат предприети необходимите действия. 

„Общината не е контролна институция, ние се намираме в момента в резерват. Строгите режими са ясни за всички, действително сме твърде често тук, нашата отговорност е свързана със сметосъбирането и сметоизвозването, което вършим редовно и отговорно", каза кметът на Каварна Нина Ставрева. Според нея има много контролни институции, размити отговорности и неразрешени проблеми. „В последно време не само на плаж „Болата” ставаме свидетели на джипове с лодки в пясъка, в морето и трябва да има ясен регламент за това. В момента тук има чужди граждани, а българите знаят, че се намират на територия на резерват, където режимите са ясни и самосъзнанието и отговорността на гражданите са изключително важни за разрешаването на тези проблеми", каза още кметът на Каварна.