Арх. Боян Коларов: Всички високи сгради трябва да имат мълниезащитни системи

„Така, както застраховаме къщите си и слагаме ключалки, за да не влезе крадец - това е поредната защита”, каза зам.-кметът по „Устройство на територията” в Община Добрич арх. Боян Коларов.

Арх. Боян Коларов: Всички високи сгради трябва да имат мълниезащитни системи

„Мълнията най-често предизвиква пожар или срив на електронните уреди в помещенията. Това може да ни навреди финансово много повече, отколкото ако си изградим мълниезащита и да знаем, че сме защитени докато съществува сградата, в която живеем или работим”, допълни той.  


Според него тези защитни съоръжения са изключително важни за високите сгради, защото именно те привличат мълниите върху себе си. „Когато имаме много гъсто застрояване от сравнително еднакви по височина сгради, погледнато отгоре това е една равна повърхност, тя надали би привлякла мълния, но ако някъде в нея има едно по-високо дърво - то би било засегнато, затова е важно мълниезащитните системи да ги има”, категоричен е арх. Коларов. 


Към момента всички големи обществени сгради имат мълниезащитна система, която е поставена с построяването им. „Не сме подновявали преднамерено тези системи, защото нашата практика е когато правим ремонт на покривно покритие задължително да сменяме и мълниезащитата”, заяви арх. Коларов. Две са сградите в града, на които са поставени чисто нови гръмоотводи. „Едната е сградата на Стоматологията, която претърпя ремонт през 2017 година, там сменихме мълниезащитата, а в момента поставяме нова на Органовата зала, чиито покрив се ремонтира. Като казвам нова система, имам предвид, че е от нов тип, съвсем различна от някогашните контурни, които съществуваха на място”, каза Коларов. 

По неговите думи честата подмяна не е нужна, понеже това са пасивни съоръжения, които работят само когато има гръмотевична буря и мълния падне върху съответната постройка. Това се случва изключително рядко и тези системи не се амортизират бързо. 


За съжаление в частните жилищни сгради на много места гръмоотводи липсват, те биват отрязани от живущите или откраднати. Зам.-кметът арх. Коларов заяви, че щом е една сграда има съществуваща мълниезащита, значи тя е задължителна и не трябва да бъде премахвана. „Според мен ако бъде нерегламентирано премахната една такава система в дадена жилищна сграда, въпросът е юридически и трябва по някакъв начин етажната собственост да се обърне към съда, за да се разследва кой го е направил и да се потърси отговорност. Не може да се правят такива своеволия”, категоричен е арх. Боян Коларов.  

Разбира се има и добросъвестни граждани , които са наясно с важността на тези съоръжения и че те трябва да бъдат поддържани. Зам.-кметът даде пример с блок „Пирин”, в който собствениците на апартаменти, с решение на Общите събрания, са решили да ги подменят. 

„Още Томас Джеферсън - американският президент, е открил нуждата от тези съоръжения, патента за мълниезащитните системи е негов и се практикува в целия свят, щом като 200 години вече хората ги използват, значи е важно”, каза в заключение той.