Провериха дестилерия в Каварна заради задимяване и неприятна миризма

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са извършили проверка, с представител на община Варна, по сигнал за задимяване и неприятна миризма в района под булевард „България“ в Каварна.

Провериха дестилерия в Каварна заради задимяване и неприятна миризма

Сигналът е постъпил на 10 юли, съобщиха от инспекцията. При проверката експертите са установили тлеене на растителни отпадъци от процеса на дестилация на етерично-маслени култури в резултат на локализиран и потушен пожар на 8 юли. 


Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е сезирала Районната прокуратура за издирване на извършителя, причинил пожара. След установяването му ще бъдат предприети всички необходими мерки съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух. 

На управителя на дружеството е дадено предписание от инспекцията за незабавно и пълно погасяване на тлеещите отпадъци, за да не се допуска разпространение на дим и миризма. При неизпълнение на предписанието ще бъдат предприети административно-наказателни действия. 

От Община Каварна са съставили Акт за установяване на административно нарушение за нерегламентирано изхвърляне на растителни отпадъци, който е връчен лично на управителя.

Снимката е илюстративна