Къща за гости в област Добрич не функционира по предназначение

Екипи на Държавния фонд „Земеделие“ са проверили 295 къщи за гости през последните две седмици на месец юни.

Къща за гости в област Добрич не функционира по предназначение

288 от тях са били в мониторингов период, а 7 - извън такъв. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. 



При проверките е станало ясно, че 15 от къщите за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). 

Къщите, които не функционират по предназначение са в областите Добрич, Варна, Ловеч, Пловдив, Видин, Разград, Шумен, с по два проекта са в Благоевград и Пазарджик, а в София с четири. 

„За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите“. Това е обявила  Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, която с ръководството на Държавния фонд „Земеделие“ е представила резултатите от проверките на обектите. 

Снимката е илюстративна