Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 8 до 12 юли:

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Шест купи спечелиха от Студиото за съвременни танци "Палитра" на национален фестивал. 43 представители са участвали в състезанието, което се е провело на пети и шести юли в Общинския културен център в Разград. Най-малките участници са били на 5 години, а най- големите на 13.


Клон от липа падна пред 2-ри блок в ЖК „Христо Ботев” в Добрич и препречи пътя, по който се стига до един от входовете. Един от свидетелите на инцидента е бившият военен Васил Василев, той сподели, че докато си работил в близост до блока чул силен шум, обърнал се и видял как огромният клон пада точно пред входа на блока. Падналият беше премахнат.

С ново върхово постижение на България в тласкането на гюле за юноши под 16 години завърши състезателят на СКЛА "Добрич" Тодор Петров. Възпитаникът на треньора Галин Костадинов изпрати уреда на 18,05 метра, като по този начин подобри водещото постижение в сектора до момента на друг добруджанец – Валентин Андреев от СКЛА „Черно море – 2005“ /Балчик/, тласнал гюлето на 17,45 м.   

Плувците на СКЛА "Добруджа" се класираха на първо място на провелото се от 5 до 7 юли в Благоевград Държавно лично-отборно първенство. Младите спортисти спечелиха 205.72 точки, завоювайки общо 19 медала - 8 златни, 7 сребърни и 4 бронзови. 

Средният добив на ечемика в Добричко е 549 кг от декар и надхвърля миналогодишния с 9 кг. Резултатите са от 99 на сто пожънати площи, от общо засетите 19 156 дка. Единствено в община Балчик остава да се приберат 100 дка с тази култура. Най-голям среден добив отбелязват в община Добричка – 650 кг от декар, а най-нисък – в Тервелско – 450 кг.

Работници и собственици на фирми се събраха пред сградата на ВиК - Добрич, за да изразят недоволството си от липсата на вода в продължение на седмици. 

Семейство от село Оброчище остана без дом, след като пожар изпепели къщата им. Собственикът на имота Алекси Филипов сподели, че преди време е теглил кредит от 20 000 лева, с който е направил ремонт. Заемът все още не е погасен, а имотът, който няма застраховка, е изпепелен. 

От Община Добрич са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на битова канализация в квартал „Рилци” – етап 1. Прогнозната стойност е 1 642 758.77 без ДДС, а финансирането ще се осъществи от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и от бюджета на Община Добрич. 

Мартина Петрова от Добрич, чиято звезда блесна в шоуто „Гласът на България”, записа уникално видео на една от любимите си песни. Тя свири на красив бял роял, кацнал върху кей в Балчик, обградена от безкрайната синева... 

Арх: Боян Коларов Всички високи сгради трябва да имат мълниезащитни системи. Така, както застраховаме къщите си и слагаме ключалки, за да не влезе крадец - това е поредната защита”, каза зам.-кметът по „Устройство на територията” в Община Добрич. Цялото интервю може да прочетете 

Десислава от Добрич: Да бъда част от екипа на “ДжиДжи БиДжи” е едно от най-хубавите преживявания. Висшето си образование завършва в Икономическия университет във Варна, където седем години живее и работи като оператор в кол център. Споделя, че от малка винаги е обичала да имитира хората около себе си, както и известни личности от телевизионния екран. Цялото интервю може да прочетете (ТУК).

Паралелки в три гимназии отпадат за следващата учебна година, след обявяването на резултатите от първо класиране, съобщи за Добрич Онлайн началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков. 

Художествената галерия в Добрич е сред културните институции, получили награда „Училището в музея, музеят в училището”. С първа награда е бил отличен Националният музей „Васил Левски" в Карлово, а двете равностойни втори награди са отишли при Художествената галерия в Добрич и Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.