Над 70 участници от различни държави се включиха във фестивала „Пясъчни творения“

Четвъртото издание на детския фестивал „Пясъчни творения“ се проведе днес в град Балчик

Над 70 участници от различни държави се включиха във фестивала „Пясъчни творения“

Над 70 участници от България, Швеция, Русия, Канада, Турция и Чехия са творили с дарове от морето на плаж "Двореца". Те са били оценени по различни критерии – креативност, оригиналност и пластичност.




Инициаторът на фестивала Мартин Кръстев посочи, че са разпространили добре информацията за „Пясъчни творения“. Благодарение на това туристи от различни държави, които почиват в Балчик, са решили да се включат в приятното събитие. 

Той съобщи за Добрич Онлайн победителите в тазгодишната пясъчна надпревара.

Две специални награди за креативност са били раздадени. Едната са получили доброволци от Чехия, които за поредна година през летните месеци работят в „Двореца“, а другата  е отишла при потребители на Центъра за настаняване от семеен тип в Балчик.

Специална награда, в семейна категория са, спечелили Вирджиния Сидерова и леля й Мария Димитрова от град Балчик, а в детска гатегория са отличили Лина и Зоя Фрат.

С награда за най-малък участник са наградели двегодишната Нора Георгиева и четиригодишните Асен Георгиев, Магдалена Симова, Андрея Панайотова и Доротея Йовева. 

Победител в детския фестивал „Пясъчни творения“ е станал Георги Бакарджиев от София, който е изработил замък. Мартин Кръстев посочи, че участникът е бил много ентусиазиран. За състезанието е пристигнал първи, много по-рано от обявения час за откриването на събитието. 

Участниците са били оценявани от скулпторът Венцислав Марков, Ивелина Романова, пиар на Регионалния исторически музей в Добрич и хъдожникът Христина Цонкова.

За първа година, в рамките на фестивала,  се проведе и фотоконкурс „Моето лято“. В него участие взеха 13 фотографи, на различни възрасти, от Балчик, Варна, Добрич, Каварна, Асеновград и София. Резултатите може да видите (ТУК).

Припомняме, че фестивалът „Пясъчни творения“ се провежда ежегодно от 2016 година насам и е предназначен за деца и младежи до 18-годишна възраст. Организатор е Държавният културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик.

Целите са децата да разкрият своя талант, да работят сред природата и да бъде затвърдена екипната работа между деца и родители.