На територията на община Добричка няма открити прасета, болни от африканска чума

Всички мерки, които са разписани в заповедите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, както и на министъра на земеделието, храните и горите се изпълняват на територията на община Добричка и на цялата област.

На територията на община Добричка няма открити прасета, болни от африканска чума

Това заяви на провела се днес епизоотична комисия главният инспектор в ОДБХ – Добрич д-р Пенка Николова.


„На територията на община Добричка има индустриален свиневъден обект, където мерките за биосигурност са на необходимото ниво. За момента няма място за притеснение в това отношение”, допълни тя.

Д-р Николова посочи, че при съмнение за наличие на Африканска чума по свинете хората могат да се обърнат към органите на Областна дирекция по безопасност на храните, както и към регистрираните частнопрактикуващи ветеринарни лекари, които обслужват животновъдните обекти. Симптомите са завишена температура, обриви по тялото на животното и посиняване. Всяко изменение в поведението на прасетата като нервност и некоординирани движения могат да подскажат наличието на болестта. 

Към настоящия момент в Община Добричка има общо 160 частни стопанства, в които се отглеждат 352 прасета. Собствениците на животните са запознати с мерките за биосигурност, които трябва да се спазват, а всички жители са уведомени срещу подпис за необходимите мерките за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.