С пето място в Европа и нов рекорд на България приключи Валентин Андреев

От Швеция балчиклията се отправи за Азербайджан за участие в Европейски младежки фестивал

С пето място в Европа и нов рекорд на България приключи Валентин Андреев

Състезателят на СКЛА „Черно море 2005“ /Балчик/ Валентин Андреев се нареди на пето място в Европа за юноши под 20 години на проведения в Бурос /Швеция/ континентален шампионат. Талантливият атлет стори това в коронната си дисциплина – хвърляне на чук. 17-годишният българин изпрати уреда на 77.15 метра, което е нов рекорд на страната във възрастта.



Предишното най-добре постижение на роден атлет в сектора беше притежание също на Валентин, който в квалификацията на надпреварата в скандинавската държава записа 75.43 м. Украинецът Михайло Кохан оправда предварителните прогнози и стана първенец на Стария континент с нов европейски рекорд при 20-годишните хвърлячи – 84.73 метра. На почетната стълбица се качиха още - Христос Францескакис /Гърция/ с 84.22 м, и Джорджо Оливиери /Италия/ - 78.75 м.

Наситената състезателна програма през лятото след завоюваните две балкански титли под 18 и под 20 години за балчиклията продължава. От Швеция В. Андреев се отправи директно за Баку. В столицата на Азербайджан утре ще бъде дадено началото на Европейски младежки олимпийски фестивал. В продължение на седмица таланти на възраст между 14 и 18 години ще спорят за отличията в 9 спортни дисциплини - лека атлетика, баскетбол, волейбол, колоездене, гимнастика, хандбал, джудо, плуване и тенис.