Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 15 до 19 юли

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Добрич и Каварна отбелязаха 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.



Над 50 ретро автомобила и мотоциклета от цяла България ще бъдат разположени по алеите на Градски парк „Свети Георги” на 10 август. Жителите и гостите на Добрич ще имат възможността да се докоснат до красивите старинни и класически возила, да ги разгледат и да се снимат с тях.  В програмата е включена и обиколка на града. 

18-годишно момче от Добрич се удави в морето край местността „Косата” е Поморие.

Три червени тенис корта и един тренировъчен с бетоново или асфалтово покритие ще бъдат изградени в двора на бившето СОУ „Дора Габе”, където се помещава Народно читалище „Добрич – 2017”.  

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изготвиха информационен клип.  

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петимата служители в Държавен фонд "Земеделие", които бяха арестувани във вторник. Сред тях е и заместник- директорът на Фонда Калоян Костадинов, който е син на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов.  

Два сигнала за мъртва риба – във Варненското езеро и при устието на река Краневска, постъпиха по „Зеления телефон“ на РИОСВ – Варна на 15 юли. 

Деца от ЧДГ „Монтесори” посетиха за първи път библиотеката, където се запознаха с различни книги

Втора балканска титла в рамките на по-малко от две седмици завоюва състезателят на СКЛА „Черно море – 2005“ /Бч/ Валентин Андреев. Балчиклията, който първо грабна златото в групата до 20 години в Румъния, стори това също в коронната си дисциплита – хвърляне на чук, но на Балканският шампионат в титулярната си възраст – до 18 години.  

Димитрина Германова представи България на Световния шампионат на сценичните изкуства в Холивуд.

Талантливите малките певици Симона Тодорова и Ванина Григорова от Студио „Сарандев“ се представиха отлично в шоу-конкурса „Мини Мис и Мини Мистър“ в Добрич.

За втори път това лято в Каварна стартира Международна киноложка изложба „Златна роза“, която ще продължи до 21 юли. 

Жители на Добрич събраха подписка с искане за асфалтиране на улицата им, която не е виждала ремонт от над 50 години. 

След няколко години затишие, Шабла отново беше огласена от рев на мотори и много рок музика. Над 600 мотористи се събраха на Мотосреща 2019, организирана от МК „Орлите” – Добрич. 

Всяка събота, от 19 часа жители и гости на китното каварненско село Българево ще имат възможността да танцуват български народни хора, да погледат или да научат някоя нова стъпка.  

За 2 милиона и 150 хиляди лева с ДДС модернизират и ремонтират ПМГ “Иван Вазов” в Добрич.

Да бъде забранено отглеждането на прасета в “задния двор” настояха индустриални свиневъди.

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете.

След 10 години заловиха опасен рецидивист от Добрич.

От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха за нов случай на дива свиня, заразена с Африканска чума, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич.   

Започна изграждането на безплатна интернет мрежа в Тервел.

21 души преминаха успешно изпита за ловци в ДЛС - Тервел.

Радиожурналистът и мениджър на първото частно радио в България „FM+“ Петър Пунчев гостува в Регионална библиотека „Дора Габе”. Срещата-разговор събра почитатели на журналиста, който представи втората си книга „Вие сте тук“.