Свикват заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатираните огнища и прилагането на мерки срещу АЧС

За опасностите от заболяването и какви превантивни мерки могат да се вземат срещу разпространението на Африканската чума по свинете ще разяснят проф. д-р Паскал Желязков и доц. д-р Чавдар Филипов

Свикват заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатираните огнища и прилагането на мерки срещу АЧС

Областният управител Красимир Кирилов свиква заседание на Областна епизоотична комисия утре – 23 юли 2019 г., от 10.00 часа в зала „Европа“.



Участие в работата на комисията ще вземат проф. д-р Паскал Желязков – от Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и доц. д-р Чавдар Филипов от факултет „Ветеринарна медицина“ в Лесотехнически университет. Двамата са включени със Заповед № РД 09-694/17.07.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в създадения Консултативен съвет по Африканска чума по свинете.

Със същата заповед министър Танева възлага на Консултативния съвет да провежда информационна кампания сред населението и органите на местната власт в страната във връзка с констатираните огнища и прилагане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на АЧС; да изразяват научни становища при необходимост и да предлагат допълнителни мерки за превенция и контрол за заболяването.