Младежи от Добрич популяризират монументалното изкуство в града сред своите връстници

Младежкият клуб Интеракт - програма на Ротари клуб Добрич, стартира своята нова лятна инициатива за популяризиране на монументалното и декоративно изкуство на град Добрич сред младежите чрез едночасови екскурзии из града.

Младежи от Добрич популяризират монументалното изкуство в града сред своите връстници



Тези интересни разходки назад във времето ще се провеждат всеки понеделник до началото на месец септември.


В първия ден от инициативата се включиха 16 деца и младежи, които разгледаха някои от красивите паметници, скулптури, паметни плочи, барелефи и стенописи в Добрич. Те показаха колко много знаят за тях и научиха някои нови и интересни факти.


Сборният пункт в първия ден от летните екскурзии беше паметникът на светите братя Кирил и Методий в центъра на Добрич. Там инициативата официално беше открита от единадесетокласника Самуил.  „Няма почти селище в България и като цяло в целия свят, където да няма паметници или произведения на монументалното изкуство. Ние обаче като жители на тези градове сме свикнали да ги подминаваме като нещо обикновено и да ги възприемаме като украса, като някаква предметна даденост, но не се замисляме, че историческите личности, които са представени чрез тях, щом са сложени в града, щом са представени чрез изкуството, имат някакво значение,  а какво остава за статуите, които нямат някаква конкретна историческа личност. Те са предназначени за украса на града, но все пак техните автори са влагали своите мисли и чувства в създаването им”, каза в приветственото си слово младежът.


Какво знаем за паметниците в града? Кои са личностите, които изобразяват? Кой е техният автор? Това са част от въпросите, на които ще се постараят да отговорят младежите от „Интеракт” в делничните екскурзии, които ще провеждат всеки понеделник до 12 септември. Те целят да обогатят възприятието на хората за изкуството и за Добрич.


За историята на паметника на светите братя разказа Максим. „В момента се намираме на  пл. „Свобода” – централния площад на град Добрич, пред вас е паметникът на светите братя Кирил и Методий. Той  е открит преди 12 години, на 11 май 2007 година като средствата за  него са събирани в продължение на 5 години. Построяването му е инициирано от група интелектуалци от фондация „Свети свети Кирил и Методий”, с председател Драгомил Георгиев. Скулптор на паметника е почетния гражданин на Добрич Никола Богданов, а цялостния архитектурен проект е дело на арх. Витлеем Чалъков, който извършва проекта като дарителска подкрепа към цялата инициатива”, посочи той.


Следваща спирка в разходката назад в миналото беше паметник на красива девойка, който се намира между хотел „България” и бившия хотел „Москва”. „Тази статуя е направена от един скулптор, който се казва Петър Панчев, той е направил и статуята на мъжа, четящ вестник, която ще видим след малко. За 1300 години България, когато е трябвало да бъде излят паметника на хан Аспарух отваря врати една леярна за бронзови фигури в град Генерал Тошево. За да създаде работа на  завода след като свършва процесът на изливане на монумента, тогавашната управа решава да  подпише договор с академията за изящни изкуства в София и дипломните работи на студентите да могат да се изливат там, след което да остават да красят Добрич”, разказа Венета Ненкова. 

След което децата  посетиха водната площ с ниска бронзова пластика във водата, която се намира срещу бившата Българска национална банка в центъра на Добрич. Майсторът на това произведение е Янко Бонев, негово дело е и скулптурата на пегас в близост до Огледална зала „Нели Божкова", който също беше представен в рамките на екскурзията.


Любопитните малчугани разгледаха още барелефа на първия кмет Стефан Баев, паметника на Достоевски, както и този на  легендарния добруджански герой ген. Иван Колев.

Следващата образователна екскурзия ще се проведе на 29 юли от 16 до 17 часа, като този път сборния пункт ще бъде паметника на седящия Йордан Йовков.