Международен фестивал по тенис на маса започна в Албена

Над 400 състезатели от 15 държави спорят за наградите край морския бряг

Международен фестивал по тенис на маса започна в Албена

Във ваканционно селище Албена днес беше сложено началото на 21-я Международен фестивал по тенис на маса “Албена `2019”. Най-големият форум на спорта с малката топка у нас ще събере над 400 участници и гости от 15 държави от Европа и Азия. Забележителното е, че той дава поле за изява  на състезатели от 8 до 80-годишна възраст. На практика фестивалът започна още преди 5 дни с началото на първия международен тренировъчен лагер, в който се включиха тенисисти от Русия, Украйна, Германия и България. Техните занимания бяха водени от едни от най-добрите български и руски специалисти.



Официалното откриване стана днес преди обяд, след което стартираха състезанията в групите на 6-те ветерански категории: 30-39 г., 40-49 г., 50-59 г., 60-69 г.,70 + години, и жени-ветерани над 40 години. Утре от 15 часа започва груповата фаза на майсторския турнир “Albena Open”, в който умения ще покажат някои от водещите състезатели на страната ни -националите Теодор Александров, Денислав Коджабашев, Петко Габровски, както и многократната шампионка при жените - Сибел Алтънкая /сега състезаваща се за Турция/.

В петък са двойковите турнири при ветераните и при майсторите, а в събота след обяд са елиминациите в “Albena Open”, но преди тях са мачовете в основните схеми на турнирите във всички ветерански категории. От 10 часа в неделния ден започват финалните срещи във всички възрастови групи - ветерани, като последни в програмата са битките в “Albena Open” при жените и мъжете.

Организаторите на проявата от спортен клуб ”Дама купа” за осигурили безплатен вход за спортна зала “Албена” през почивните дни за всички любители на тениса на маса от цялата страна, за да могат да станат свидетели на най-интересните срещи в отделните турнири.

След приключването на финала при мъжете ще започне и втория международен тренировъчен лагер, който ще продължи до 1 август. Тогава от 14 часа ще бъде открит и 12-я Международен младежки фестивал по тенис на маса ”Албена `2019”. В продължение на четири дни ще се изиграят индивидуални турнири в три възрастови категории - момичета и момчета до 12 години, кадетки и кадети до 15, юноши и девойки до 18 години. Ваканционно селище Албена е осигурило перфектни условия за игра, тренировъчна дейност и възстановяване, както за почивка и забавление на всички участници и гости.