Свинекомплексът край Добрич не смогва да плаща за доброволно умъртвяване на домашни прасета

Собственикът на индустриалната ферма настоява държавата да обяви война на заразата и да се справи бързо с нея

Свинекомплексът край Добрич не смогва да плаща за доброволно умъртвяване на домашни прасета

Собственикът на свинекомплекса край Добрич, който започна да плаща на частните стопанства в района да умъртвяват животните си, е изненадан от огромния брой прасета, отглеждани по дворовете.



Пред economic.bg Венцислав Славов заяви, че се е оказал неподготвен за размера на финансовите разходи, които трябва да направи, за да бъде успешна кампанията му. 

От началото на тази седмица той плаща по 250 лева на всеки стопанин, за да умъртви доброволно животните си, като целта е да се елиминира опасността Африканската чума да достигне индустриалното производство.

„Не очаквахме, че ще се наложи да изплатим толкова голяма сума в подкрепата на частните стопанства при борбата с Африканската чума. Освен тези 250 лв. за прасе, нашето предприятие вложи допълнителни средства за по-висока концентрация при дезинфекцията, проверките и защитата от навлизане на заразата в свинекомплекса. Всекидневните проверки на входа на предприятието и дезинфекцията на служителите и транспорта ни са прекалено високи извънредни плащания“, каза още Славов.

Въпреки че разходите по кампанията на свинекомплекса не са малки, според Венцислав Славов те ще се окажат нищо в сравнение със загубите, които би понесъл, ако заради заразата се наложи да унищожи 80-те хиляди животни, които отглежда във фермата в Добричко.

Той подчерта, че сектор свиневъдство не е единственият, който ще пострада от чумата. Всички бизнеси, участващи в процеса по индустриално отглеждане на прасетата и доставянето на месото до масите на хората, ще бъдат поразени.

А ситуацията в момента със сигурност ще оскъпи продукцията. „След изплащането на компенсациите и средствата за борба със заразата се налага да оскъпя продукцията, която произвеждам. И това не е само при мен, а при всички производители на свинско месо в страната", казва Венцислав Славов.

Според него, ако не се предприемат мерки за справяне със ситуацията, заразата ще навреди сериозно на бизнеса и икономиката на държавата,като цяло. Той призовава държавата да мобилизира целия си ресурс, за да се справи с чумата. "Държавата трябва да обяви война на заболяването и да активира всички налични ресурси, за да предотврати бъдеща икономическа криза. Това е обща борба и всеки българин с налично прасе в задния си двор трябва да се включи в борбата. Ако не спрем заразата веднага ще нанесем много сериозен икономически удар за България“, разказа собственика на свинекомплекса в с. Козлодуйци.

Той споделя, че често среща неразбиране от страна на частните стопани на прасета относно тежката ситуация в момента. „Хората не разбират, че ситуацията е много сериозна и трябва всички да се включат в борбата с коварната болест. Колкото по-бързо се справим със заразата, толкова по-скоро ще можем да консумираме свинско месо спокойно. Традиция е българинът да отглежда прасе на село, но в период, в който има наличие на тежка инфекциозна болест по свинете, тези хора трябва да разберат, че навременното им умъртвяване е най-ефикасния методи в борбата със заразата“, каза още Славов.

Заразата не е опасна за хората, но е силно опасна за животните и се разпространява много бързо,като от началото на месец юли тя е засечена в 9 области в страната.Към момента регистрираните случаи на заразата от АЧС в личните стопанства са 21, а най-сериозно е разпространено заболяването в Русенско. Там към момента се умъртвяват животни от два големи свинекомплекса с общо около 60 хил. животни.

Източник: https://www.economic.bg