Млад земеделец от Каварна отгледа 8-килограмов пъпеш

Кехлибареният плод е с тегло 8 кг. 245 гр. и е отгледан на полето в Селце.

Млад земеделец от Каварна отгледа 8-килограмов пъпеш


Производителят на гигантския пъпеш е 34-годишният Красимир Иванов от Каварна, агроном по професия, завършил Пловдивския университет.


Семейството му се занимава със зеленчукопроизводство и бостaнджийство вече 15 години, като притежава и няколко оранжерии. Освен пъпеши и дини, сеят пипер, домати, патладжани, чесън, и всякакви зарзавати, чиято продукция се предлага на павилион на местния пазар в Каварна.


„През тази година реколтата е много богата. Такъв пъпеш сме нямали до сега, за първа година 8 кг. и 300 гр.”, споделя майката на Красимир, Иванка Димитрова.


Тази година семейството е засяло около 10 дка пъпеши от и около 20 дка дини. Производителите казват, че за пъпеша е добре да е по-сухо и през тази година това е благоприятствало високия добив. Пъпешите се отличават с вкусови качества като сочност и сладост. За да се познае, че един плод е узрял, първо трябва да има хубав жълт цвят, а след като хванеш дръжката трябва да се скъса от растението, разкриват земеделците.

Пъпешът-гигант вече намери своя купувач, но производителите се надяват, че ще има впечатляващи екземпляри за празника в село Българево, а 3-ти август. Те са заложили на нов български сорт, който надминал очакванията им.