Добрич каза не на шистовия газ

Над 150 добричлии протестираха срещу добива на шистов газ в България. Правото ни да живеем безопасно е застрашено с това решение на правителството, категорична е Александрина Панайотова - председател на инициативен комитет "Добрич против шистовия газ".

Добрич каза не на шистовия газ

Протестът се проведе днес на обяд пред Областна управа - Добрич.


 

Много граждани категорично заявиха несъгласието си американската фирма Шеврон да добива шистов газ в златна Добруджа. Те са организирани чрез фейсбук инициативи и са обединени от желанието си да запазят България безопасна за здравето на населението.

 

Правото ни да живеем безопасно е застрашено с това решение, заяви пред протестиращите Александрина Панайотова - председател на инициативен комитет "Добрич против шистовия газ". 50% от пшеницата, слънчогледа и царевицата се произвеждат в Североизточна България, земеделието в региона всяка година осигурява 1 млрд лева, което е много повече от това, което ще плати Шеврон, съобщи тя. Добивът на шистов газ ще остави Добруджа без земеделие и туризъм, а от там и хората без доходи, смята Панайотова.

 

Протестиращите бяха приети от областния управител на Добрич Желязко Желязков и неговите заместници Катя Ганова и Тодор Георгиев. 

 

Протестна нота, адресирана до президента, министър-председателя, областния управител и кметовете в областта бе връчена на Желязко Желязков.

 

Ние, участниците в митинга, категорично се противопоставяме на решението на министерски съвет, с което се дава правото на Шеврон да добива и проучва шистов газ, се казва в нотата. Това правителствено решение е в нарушение на българското и европейското законодателство. Технологията, свързана с изследване и проучване, води до пагубни последствия за околната среда. Не желаем житницата на България да се превърне в пустиня, заявят още в нотата протестиращите.

 

Аз приемам нотата, но не мога да подкрепя идеята ви, заяви Желязко Желязков. Вие изпълнявате политическа поръчка и протестът е политически, бе коментарът на областния управител към представителите на протестиращите, които прие в кабинета си.

 

Според него рискът при добива на шистов газ може да бъде овладян, когато има контрол и допълни, че управляващите не биха застрашили здравето на хората. Желязков смята, че добивът ще има и социален ефект, защото ще се разкрият нови работни места.

 

Освен нотата, областният управител получи от протестиращите и тениска с надпис "България без добив на шистов газ".

 

Протестът завърши с шествие в централната част на Добрич.

 

shistovgaz_600

 

И малки, и големи, милеят за бъдещето на БългарияИ малки, и големи, милеят за бъдещето на България 

 

gazshistov_600

 

Правото ни да живеем безопасно е застрашено, смята Александрина ПанайотоваПравото ни да живеем безопасно е застрашено, смята Александрина Панайотова 

 

dobrichprotest_600

 

protestdobrich_600

 

Протестиращите връчиха протестна нота на областния управителПротестиращите връчиха протестна нота на областния управител