В село Сенокос дискутираха толерантни ли сме едни към други

В Народното читалище „Хр. Смирненски 1941 г.“ в село Сенокос се е провела дискусия, посветена на толерантността в съвременното общество и превенция на езика на омразата.

В село Сенокос дискутираха толерантни ли сме едни към други

Инициативата е била в изпълнение на приета Работна програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на Република България, , съобщиха от пресцентъра на Областната управа в Добрич.



Като ярък пример за единение и приемане на различията в името на обща кауза е бил припомнен приносът на България за спасяване на българските евреи от Холокоста. 


Читалищният секретар Живка Стоянова, модератор на инициативата, е дала примери, показващи, че когато има обединение и толерантно отношение, то начинанията се увенчават с успех. Тя е припомнила, че читалищата са пазителите на фолклорните традиции. 

„Богатството на нашите народни песен и танц се състои именно в това, че поколения от различни краища на страната са пренасяли от едно на друго място отделни елементи“, посочила е Живка Стоянова. Тя е подчертала, че ако сме толерантни едни към други, то тогава езикът на омразата заглъхва.

Участие в дискусията е взел и областният управител Красимир Кирилов, който е подчертал, че отношението и обединението в трудни моменти може да ни помогне да се справим с проблемите. Той е припомнил, че именно обединени институции, политици, общественици и обикновени хора са дали своя принос за спасяването на българските евреи от Холокоста.

Един от най-ярките уроци на историята по толерантност е бил припомнен чрез филма на студия „Време“ – „Гнездо на толерантност“. Продукция, създадена с цел да покаже съпричастността на българина към различните. 

По време на дискусията Красимир Кирилов е отправил апел към присъстващите, ако отглеждат прасета в т. нар. „заден двор“, да ги приберат в рамките на дадения гратисен период.