Регионална библиотека "Дора Габе" отбелязва с изложба 95 години от Добричката епопея

С изложба под наслов "95 години Добричка епопея" Регионална библиотека "Дора Габе" отбелязва паметните за Добрич и Добруджа исторически събития по време на Първата световна война.

Регионална библиотека "Дора Габе" отбелязва с изложба 95 години от Добричката епопея

Включените в експозицията библиотечни документи разказват за действията на Трета армия в Добруджа през 1916 г. и войната на северния фронт, за водените тридневни кръвопролитни сражения за отбраната на град Добрич, в дните между 5 и 7 септември 1916 г., останали в историята като Добричката епопея, една от победите на Българската армия по време на войната.

 

Изложбата проследява подвига и жертвоготовността на героите от Добричката епопея – загиналите войници, бележитите български пълководци като ген.-лейтенант Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Пантелей Киселов, Спасителят на Добрич – ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев и др.

 

Справочна литература представя добруджански селища с имена на героите.

 

Освен изследвания на видни историци и краеведи, интерес представляват и спомени на участници в паметните за добруджанци събития. Част от експозицията включва отразената  в литературата и изкуството Добричка епопея.

 

Посетителите могат да видят старо издание с химна на Любомир Бобевски „О, добруджански край”, който се ражда спонтанно през годините на Първата световна война, отразявайки порива на добруджанци за свобода.  

 

Книги, юбилейни издания от периодичния печат, справочна литература, издания, излезли непосредствено след военните събития, част от които са ценни дарения за библиотеката са част от изложбата.

 

Експозицията се намира във фоайето напървия етаж на библиотеката и може да бъде разгледана до  26 септември.