Радостин Мирков ще представи книгата си „Кървавата бразда на Добруджа“ в библиотеката в Добрич

Радостин Мирков ще представи своята книга „Кървавата бразда на Добруджа на 8 август /четвъртък/, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич.

Радостин Мирков ще представи книгата си „Кървавата бразда на Добруджа“ в библиотеката в Добрич

По време на събитието гостите ще видят видеоклипа „Откараните“, с реални кадри от Мемориалната градина „Неовършаният харман“ в с. Житен, автор Николай Мирчев. Проявата включва и награждаване на инж. Гено Генов, председател на Инициативния комитет за създаването на Мемориалната градина „Неовършаният харман“ в с. Житен, с Почетен плакет „Златна детелина“ от фондация „Вигория“, във връзка с десетгодишнината от откриването ѝ. Организатори на проявата са Община град Добрич, библиотеката и Фондация „Вигория”.


Радостин Мирков е роден на 14.09.1961 г. в гр. Балчик. През 1994 г. излиза първата му книга – стихосбирката „Балчик – моя съдба“. Издава общо 18 книги, от които стихосбирките „Вяра“, „Горчиво Сладко“, „Светиня“, „Орел от Възбог“, „Обич до безкрай“, „Орисница“, „Триптих на живота“ и др., и в проза – „Преселници“, „Майка Добруджа“, „Кървавата бразда на Добруджа“ и др. Член е на Съюза на независимите български писатели (2016). 

Най-широка популярност добива книгата му „Кървавата бразда на Добруджа“. Тя е първата книга, появила се след политическите промени у нас през 1989 г., която разкрива на читателите си един малко известен (по политически конюнктури) исторически факт – заточаването на добруджанци, мирно население, от румънските власти през 1916-1918 г., чрез автентични спомени на завърнали се от концентрационните лагери в румънска Молдова и на разкази на техни наследници. 

За своята краеведска дейност той е удостоен с Почетна грамота на Съюза на краеведите в България през 2001 г., а през 2019 г. фондация „Вигория“ го награди с Почетна грамота „Златна детелина“ за гражданската смелост при написването и издаването на книгата „Кървавата бразда на Добруджа“ през 2000 г., която е преиздавана многократно през годините, поради големия интерес към нея; за всеотдайността, с която помага при организиране поставянето на паметни плочи в различни селища с имена на добруджанци, жертви на румънските репресии в периода 1916–1918 г.; за примера и посланията към младите поколения да поддържат родовата памет и краеведско отношение към родното огнище; за неговото високо родолюбие, отговорност пред обществото и подрастващите, и доброволния труд при организирането и провеждането в различни селища на събития, свързани с темата „откараните“.