Деца от домове играят плажен волейбол

Пилотен проект за социализация събра 100 млади спортисти в Албена.

Деца от домове играят плажен волейбол

Турнир по плажен волейбол за момичета и момчета от домове за деца, лишени от родителски грижи, започна в курортния комплекс „Албена“. 


 

От 1 до 4 септември в надпреварата ще участват отбори от домове в Добрич, Силистра, Шумен и Стара Загора, както и ползващи услугите на Центрове за обществена подкрепа в градовете Първомай и Ихтиман. В състезанието ще се включат и млади волейболистки от столичните „Локомотив“ и „Левски“, „Марица“ (Пловдив) и „Черно море“ (Варна). Схемата при момчетата допълват двойки от „Локомотив“ (София), Кърджали, „Волей Варна“ и „Черно море“ (Варна). Проявата се реализира със съдействието на „Албена АД“, Пенсионен фонд „Доверие“ и „Булстрад - живот“

Турнирът е пилотен етап от проект за социализация на деца, лишени от родителска грижа, чрез спорт, който включва състезания по плажен волейбол в комплекса „Албена“ и по плажен футбол в Шкорпиловци. Идеята за проекта е на Българската асоциация по плажни спортове с председател Валентин Заяков. „Проектът е дългосрочен – поне за 5 години, като към него ще се добавят освен спорт и други форми за социализация на деца, към които съдбата е била неблагосклонна“, обясни Заяков. По думите му всяка пролет и есен ще се организират по два кампа за 100 млади спортисти, като догодина ще се включат и участници от Сърбия, Украйна, Румъния, Германия и Азербайджан.

За съмишленик е привлечен членът на Европейския парламент Слави Бинев, който е и председател на една от интергрупите по спорт в ЕП. „Отваряме врата, който не е отваряна за България - подчерта Бинев. - За първи път ще се опитаме да привлечем средства не от предприсъединителните, а от специализираните фондове на ЕС. С тези пари може да се направи нещо наистина добро за българчетата, лишени от семейства. Спортът е един прекрасен начин те да бъдат интегрирани в обществото“, добави евродепутатът. Според него така ще се изпълни една от основните директиви на ЕС за интеграция на всички нива в държавите членки.