25% ръст на туристите в община Каварна

25% ръст на туристите в община Каварна
25% ръст на туристите бележи община Каварна в сравнение с миналата година

До 30 юни, за 2018, техният брой е бил 16 000. За същия период, това лято, те са се увеличили на 22 000.


Наблюдава се и прираст на реализираните нощувки от българи и чужденци. При почиващите от други държави има ръст от 3%, а при българите той е 32% в сравнение с миналата година.


„Положихме немалко усилия по отношение развитието на туризма в Каварна. На база резултатите от последните три години бележим непрекъснат ръст“, каза кметът на община Каварна Нина Ставрева.


По думите й местата за настаняване, заведенията и ресторантите са се увеличили.  Тя посочи, че благодарение на това се увеличават туристите и техните реализирани нощувки. „Това означава, че в Каварна им харесва. За нас е важен крайният резултат“, категорична беше Нина Ставрева.


Кметът коментира, че в общината има места за настаняване от различен клас. По този начин туристите имат възможност да избират от къщи за гости в крайморските села до комплекси. Като плюс за туризма Ставрева посочи аква и екшън парка, който отвори врати през миналата година. Тя сподели, че в Каварна предимно на почивка идват млади семейства с деца. Така те имат възможност да се забавляват. 


Нина Ставрева отбеляза и ползите от участието на Общината в голямото туристическо изложение “Ваканция и Спа Експо” в Букурещ. “Немалка част от туристите чужденци са от Румъния. Положихме усилия и на туристическите борси в Москва. Със сигурност това се отрази на броя на руските туристи, които посещават Каварна“, допълни тя.


По думите й една от другите причини да бъде избрана Каварна за почивка е богатият културен и спортен календар, както и непрекъснатите събития от различен характер.  Нина Ставрева уточни,че за последните три години градът е бил домакин на около 30  държавни и международни първенства.


Тя беше категорична, че Каварна е станала официален носител на титлата Европейски град на спорта за 2020 година, благодарение на всички положени усилия.


Кметът коментира и културния календар, който е обогатен с още десет събития. „Има мероприятия за всяка възраст и всеки вкус”, заяви Нина Ставрева.


Тя сподели, че Законът за шума я притеснява. „През летен сезон да се ограничи шума в 23 часа лично за мен е неприемливо“


Кметът отбеляза, че заради него се е наложило да преместят фестивала за електронна музика “Infinity”, който трябваше да се проведе на 3 август на стадиона в Каварна.


Причината е новите текстове в Закона за забрана на шума на открито между 14 и 16, както и от 23 до 8 часа. Програмата на фестивала предвижда 12 часа музика, което наложи преместването му в к.к. Златни пясъци. Там събитието ще се проведе на същата дата.


„Това беше едно от новите събития, с които искахме да надградим календара тази година“, каза кметът. 


В заключение Нина Ставрева подчерта, че в Каварна има спокойствие и човек наистина може да си почине.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+