Кметът на Каварна съветва стопаните, отглеждащи свине да спазват указанията на областния управител относно АЧС

Кметът на Каварна съветва стопаните, отглеждащи свине да спазват указанията на областния управител относно АЧС
Припомняме, че със заповед на Областния управител на Добрич Красимир Кирилов в цялата област е обявено бедствено положение във връзка с усложнената обстановка в страната вследствие заболяването от Африканска чума по свинете.

В заповедта ясно е разписано, че всички собственици на прасета, които се отглеждат в стопанства от типа „заден двор” трябва да бъдат заклани до 5 август, тази година. След посочения срок те ще бъдат унищожени, а  на техните собственици –  наложени глоби.


С решение на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия беше удължено извънредното положение с 30 дни, но гратисният период за доброволно умъртвяване на домашните прасета остава понеделник – 5 август.


Справките, извършени от страна на Община Каварна сочат, че на територията й се отглеждат 223 прасета в стопанства от тип „заден двор”. Информацията е подадена от кметовете и кметските наместници на населените места в района.


По думите на кмета на Каварна Нина Ставрева има противоречиви мнения сред хората, някои от стопаните приемат, че проблемът съществува, но в по-голямата си част отричат наличието на Африканска чума по свинете. Те използват като аргумент, това че няма ясни доказателства и протоколите от лабораториите  не са публични.


„Хората отказват да умъртвят животните си, защото някои от тях са малки прасенца, бременни майки и животни по 20 – 30 кг, което не удовлетворява хората да ги заколят и приберат”, категоричен е експертът от отдел „Екология и зелена система” към Община Каварна Петър Ялнъзов.


Според Ставрева основният проблем в тежката ситуация, в която се намира страната относно болестта, се дължи на  липсващия превантивен контрол.  „Правилата за отглеждан на прасета в „заден двор” са ясно разписани, въпросът е, че не е осъществен предварителен контрол, за да не стигнем до ето този момент, в който собствениците трябва да вземат решение дали сами да заколят, в указания срок, своите животни, или по-лошият вариант – да бъдат  умъртвени, а на стопаните – наложени глоби, както е разписано в Закона за ветеринарномедицинската дейност”, категорична е Ставрева. Тя съветва животновъдите, отглеждащи прасета в община Каварна да спазят срокът до 5 август и указанията на областния управител, за да могат да използват поне малка част от вложения труд и средства по отглеждането на свинете.  „На всички ни е ясно, че отглежданите в тип „заден двор” животни са предимно за лична консумация. Част от стопаните, които имат по 2 или три прасета вече го направиха, има и такива, които се противопоставят на заповедта на областният управител, но наистина моят личен съвет е да  изпълнят указанията, посочени там, защото след това ще стане по-неприятно за тях”, заяви тя.


В община Каварна вече има определени площадки за загробване на умъртвените животни. Те са общински терени в района на с. Септемврийци и с. Българево.


„Силно се надявам , че няма да се стигне до принудително унищожаване на тези животни и стопаните ще си свършат работата”, каза в заключение кметът на Каварна Нина Ставрева.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+