Кметът на Каварна съветва стопаните, отглеждащи свине да спазват указанията на областния управител относно АЧС

Припомняме, че със заповед на Областния управител на Добрич Красимир Кирилов в цялата област е обявено бедствено положение във връзка с усложнената обстановка в страната вследствие заболяването от Африканска чума по свинете.

Кметът на Каварна съветва стопаните, отглеждащи свине да спазват указанията на областния управител относно АЧС

В заповедта ясно е разписано, че всички собственици на прасета, които се отглеждат в стопанства от типа „заден двор” трябва да бъдат заклани до 5 август, тази година. След посочения срок те ще бъдат унищожени, а  на техните собственици –  наложени глоби.


С решение на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия беше удължено извънредното положение с 30 дни, но гратисният период за доброволно умъртвяване на домашните прасета остава понеделник – 5 август.

Справките, извършени от страна на Община Каварна сочат, че на територията й се отглеждат 223 прасета в стопанства от тип „заден двор”. Информацията е подадена от кметовете и кметските наместници на населените места в района.

По думите на кмета на Каварна Нина Ставрева има противоречиви мнения сред хората, някои от стопаните приемат, че проблемът съществува, но в по-голямата си част отричат наличието на Африканска чума по свинете. Те използват като аргумент, това че няма ясни доказателства и протоколите от лабораториите  не са публични.

„Хората отказват да умъртвят животните си, защото някои от тях са малки прасенца, бременни майки и животни по 20 – 30 кг, което не удовлетворява хората да ги заколят и приберат”, категоричен е експертът от отдел „Екология и зелена система” към Община Каварна Петър Ялнъзов.

Според Ставрева основният проблем в тежката ситуация, в която се намира страната относно болестта, се дължи на  липсващия превантивен контрол.  „Правилата за отглеждан на прасета в „заден двор” са ясно разписани, въпросът е, че не е осъществен предварителен контрол, за да не стигнем до ето този момент, в който собствениците трябва да вземат решение дали сами да заколят, в указания срок, своите животни, или по-лошият вариант – да бъдат  умъртвени, а на стопаните – наложени глоби, както е разписано в Закона за ветеринарномедицинската дейност”, категорична е Ставрева. Тя съветва животновъдите, отглеждащи прасета в община Каварна да спазят срокът до 5 август и указанията на областния управител, за да могат да използват поне малка част от вложения труд и средства по отглеждането на свинете.  „На всички ни е ясно, че отглежданите в тип „заден двор” животни са предимно за лична консумация. Част от стопаните, които имат по 2 или три прасета вече го направиха, има и такива, които се противопоставят на заповедта на областният управител, но наистина моят личен съвет е да  изпълнят указанията, посочени там, защото след това ще стане по-неприятно за тях”, заяви тя.

В община Каварна вече има определени площадки за загробване на умъртвените животни. Те са общински терени в района на с. Септемврийци и с. Българево.

„Силно се надявам , че няма да се стигне до принудително унищожаване на тези животни и стопаните ще си свършат работата”, каза в заключение кметът на Каварна Нина Ставрева.