Изложба с картини, нарисувани върху водна повърхност представят в Двореца в Балчик

В зала “Учебен център по изкуства Двореца” на 9 август от 11 часа ще бъде открита изложба “Картини върху вода”

Изложба с картини, нарисувани върху водна повърхност представят в Двореца в Балчик

Изложбата е създадена чрез Ебру - сложна техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ.


В миналото това изкуство е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била е прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от религиозни книги или поетични стихосбирки. Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини. Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.

Днес Eбру се използва за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с тази техниката, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни пък я прилагат и при боядисването на великденски яйца.

Интериорният дизайнер Антоанета Бебенова ще демонстрира екзотичната техника за рисуване върху вода по следния график:

9, 10, 11 август - работни ателиета от 11 и 14 часа

12 август - работно ателие от 11 часа