Група "Хоризонт" гостува в Каварна с инициативата "Изпей "Обичам те" на български"

Българската рок група „Хоризонт“ ще забавлява каварненци с концерт, изцяло изпълнен на български език като част от традиционния фестивал „БГ поп и рок сцена“.Гру

Група "Хоризонт" гостува в Каварна с инициативата "Изпей "Обичам те" на български"

Музикантите идват в крайморския град с една мисия, която са стартирали преди 4 години, чиято цел е да накарат младите изпълнители да пеят на родния си език. Инициативата е наречена „Изпей „Обичам те!“ на български“, защото когато хората си казват тези силни думи, те ги изричат винаги на родния си език. „Молбата ми към младите изпълнители е и в музиката да не се притесняват да изпеят това „Обичам те“ на български, защото това е посланието на нашия труден език, което най-лесно достига до хората, за да бъде разбрано и запомнено“, сподели китаристът и вокал на групата Валери Славчев.


Кампанията е гостувала в повече от 20 града в цялата страна. Тя протича под формата на концерти, в които освен много рок музика, пред публиката се представят и главните причини за стартирането й. „Освен това засягаме две основни неща, които нас лични ни вълнуват не само като музиканти, но и като хора. Едното от тях е, че в българските медии звучи много малко българска музика, а тази, която се излъчва е само на определени изпълнители. Това е нещо, което според нас е прецедент в световен мащаб, тъй като всички вече пътуваме по света дали по работа, дали на почивка и когато отидем в една определена страна, независимо дали е Гърция, Турция, Сърбия, Унгария, Франция, където и да отидеш и пуснеш радиото чуваш тяхната родна музика, а в България не е така – българските станции се държат така все едно не излъчват от територията на нашата страна, а излъчват от няколко хиляди километра, българската музика почти напълно отсъства от честотите на много радиостанции, а когато пренебрегваш българската музика – ти пренебрегваш и българската култура“, сподели Валери Славчев. Втората причина, поради която е създадена кампанията е да запази хубавата естетика в текстовете на новите български песни. „Парчетата, с които ние сме израснали, съвсем спокойно можем да ги слушаме и днес. Не така обаче стои въпросът с новата българска музика, ние лично в „Хоризонт“ като родители не искаме именно тази естетика да достига до душевността на нашите деца, защото именно те са тези, които най-много се влияят от музиката, те имат доста голяма пропускаемост към това, което чуват и им влияе“, заяви Славчев. „Това са двете основни причини, поради които направихме кампанията. Новите изпълнители в България трябва да знаят, че преди музиката да бъде шоубизнес, преди да бъде място под формата на концерт със силен звук и светлини, преди всичко музиката е изкуство и всеки един автор носи отговорност с това, което прави и най-вече отговорност пред нашите деца“, допълни той.

На сцената край морето в Каварна ще прозвучат едни от най-хубавите авторски парчета на група „Хоризонт“, както и обичаните от няколко поколения българи златни поп и рок песни на „Сигнал“, „Щурците“и „Тангра“. По думите на Валери Славчев парчетата, които ще изсвири бандата съдържат в себе си истински послания и смисъл в текстовете, те са имали късмета да излязат във време, в което българската музика е звучала в ефира и са достигнали до хората.

В рамките на кампанията в Каварна музикантите канят млади изпълнители,които сега започват своя път в музиката, да се присъединят към тях на сцената, като единственото условие е да пеят на български език.

Според музикантите от „Хоризонт“ традиционният фестивал „БГ поп и рок сцена“ в Каварна е един хубав случай да се срещнат с публиката в крайморския град и да направят Каварна част от инициативата „Изпей „Обичам те!” на български“.

Снимка: Плевен за Плевен