Сребро и бронз за възпитаничките на Веселин Марков от турнир „Балкан“

Златислава Чуканова отстъпи пред рускиня след сериозен сблъсък на ринга при жените

Сребро и бронз за възпитаничките на Веселин Марков от турнир „Балкан“

Сребърен и бронзов медал влязоха в актива на двете състезателки от БК „Добруджа“, взели участие в петото издание на международния турнир по бокс за жени и девойки /до 18 години/, проведен в Ботевград. До финала за купа "Балкан" в кат. до 54 кг при жените достигна Златислава Чуканова, премерила сили с представителката на Русия Карина Тазабекова. Националката на България се държа като с равна между въжетата със съперничката си, но съдиите дадоха предпочитанията си за рускинята, надделяла с 1:4.



Треньорът в БК „Добруджа“ Веселин Марков заяви, че възпитаничката му се е постарала да даде най-доброто от себе си, но активността на рускинята в трети рунд е наклонила везните в нейна полза. За мен Златислава доминираше в първите два рунда и подходи доста по-хитро и концентрирано в сравнение с полуфиналната среща, когато преодоля турска състезателка. Може би мощта и чисто физическото предимство на К. Тазабекова накара съдиите да я определят за победителка. Вярвам, че нашето момиче тепърва ще разкрива безспорните си качества, които притежава. За да достигне до най-високо ниво обаче, трябва подкрепа и сериозна работа на държавно равнище и в клубовете. Ако това не стане, то вътрешната конкуренция в по-големите държави по естествен път ще ни отреже пътищата към отличията в по-сериозните международни форуми, сподели тревогата си боксовият специалист.

Другата възпитаничка на Веселин Марков в турнира бе Дилек Серветова, кръстосала ръкавици на ринга в зала „Георги Христов“ при девойките. Добруджанката се добра до бронзов медал в кат. до 54 кг, но явно липсата на равностойни спаринги у нас и на международен опит не и позволиха да играе на финала. Въпреки това тя остава претендентка №1 за титулярното място в категорията и потенциална участничка на европейското първенство за девойки. Шампионатът на Стария континент ще се проведе през есента в София, а дотогава има достатъчно време за анализ и адекватна подготовка, които да позволят на Д. Серветова да извлече максимума пред родна публика.

Иначе купа "Балкан" отиде в ръцете на Станимира Петрова. Световната и двукратна европейска шампионка заслужи трофея, след като триумфира в категория до 57 килограма след успех над представителката на Канада Каролин Вейре с 4:1 съдийски гласа.