Да бъде отменена забраната за събиране на билки, гъби и трюфели поискаха недоволни граждани

Жители на Североизточния край на България се събраха в Добрич, за да изразят недоволство относно забраната за събиране на билки, гъби и трюфели

 Да бъде отменена забраната за събиране на билки, гъби и трюфели поискаха недоволни граждани

Тя е наложена във връзка с обявеното бедствено положение до 2 септември от Областната управа с цел ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. За неспазването на разпорежданията следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като глобите достигат до 500 лева. 



Ради Радев, говорител на провелата се в Добрич среща, коментира, че по европейски изисквания достъпът до инфектираните с Африканска чума райони трябва да бъде ограничен в радиус от три километра. 

Той посочи, че основното недоволство на търсачите на трюфели, гъби и билки е заради наложената пълна  забрана за достъп до горите. Пчеларите също са засегнати, защото някои имат кошери там, където е ограничен достъпът. 

Радев отбеляза, че хората, които имат разрешително за събиране на трюфели не могат да осъществяват дейността, въпреки че са платили за това. 


Красимир Кънчев от Варна, който присъства на срещата, посочи, че има разрешително за събиране на трюфели от горското стопанство в Балчик. В момента той не може да осъществява дейността си.

“Притеснява ни, че започват постепенно всичко да блокират и да не разрешават да се излиза и да се изкарат пет лева”, каза той и допълни, че периода, в който могат да събират трюфели е до края на месец октомври, както и през пролетта.

По думите на Ради Радев над 100 000 човека в България се занимават със събиране на трюфели. Той уточни, че горските стопанства могат да дадат статистика само за хората, подали заявления за разрешително за събиране на трюфели. Радев коментира, че от друга страна в закона е визирано, че всеки български гражданин има право за лична консумация да събира до 2 килограма трюфели. “Затова няма как да се обхване някаква точна бройка”, каза още той. 

“Мисля, че областният управител трябва да реагира, също така и правителството в полза на търсачите”, заяви Ради Радев. 

Част от събралите се берачи на билки, гъби и трюфели от Североизточна България посетиха Областната управа, където се срещнаха с Красимир Кирилов, за да споделят своето недоволство. 


От Областната управа посочиха, че ще изпратят съобщение за това как е преминала срещата. В най-скоро време ще го публикуваме.