Къщата на Адриана Будевска ще бъде изцяло възстановена в автентичния й вид

След почти три години усилен труд е подписан договор с фирмата изпълнител, която напълно ще реставрира родната къща на един от основоположниците на българския театър - Адриана Будевска в Добрич.

Къщата на Адриана Будевска ще бъде изцяло възстановена в автентичния й вид



Постройката, която днес се руши е реплика на къщата на актрисата, която по думите на директора на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев има разминавания с оригинала. Тя ще бъде напълно съборена, а на нейното място ще бъде изградена нова по данни от автентични снимки, съхранявани във фонда на РИМ.

„Вече сме на финалната права, след дълги очаквания и терзания имаме подписан договор с изпълнителя и ще пристъпим към реалното изпълнение на проекта, който е изготвен и съгласуван с НИНКН”, сподели зам.-кметът д-р Емилия Баева. 

Дейностите са по проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей „Адриана Будевска” в град Добрич” на Министерството на културата. Отпуснатите средства са в размер на 64 хил. лв. като  музеят в Добрич също се включва със сумата от 12 хил. лв. Крайният срок за завършване на проекта и отчитането му е 15 ноември. Директорът на РИМ - Добрич Добри Добрев увери, че до есента ремонтът трябва да е приключил.  Фирмата изпълнител, която се е заела с реставрирането на паметника на културата е „Реставрация” ЕАД, която работи по старите столици Плиска и Преслав. 


„Август, като че ли е щастлив месец за къщата на Адриана Будевска, защото на този ден през 1976 година тя е обявена в Държавен вестник за исторически паметник  на културата, на 17 август 2017 година ние подписахме официално договор с Министерството на културата за отпускане на нужната сума за реставрацията й, дай Боже сега на 17 август да започнем реални дейности”, сподели главният уредник в Отдел „Литература и изкуства“ на „Регионален исторически музей – Добрич“ Кремена Митева. 

Тя допълни, че след като бъде изградена новата къща-музей, в нея ще започнат дейности по проект „Живот на сцената, творчески симулации”, в рамките на който едната от стаите ще бъде превърната в учебен център за деца от различни възрастови групи като акцентът ще е литературата в театъра. Там децата ще имат възможността да изработват мини декори, да рисуват театрални костюми и да се учат на правоговор и сценична и публична реч. Предвидено е да се канят специалисти, които да се занимават с малчуганите в отделните модули. 


Както Добрич Онлайн писа в рубриката "Имало едно време в Добрич" Адриана Будевска е една от най-големите драматични актриси на всички времена. Тя завършва театралното си образование в Москва. Стотици са ключовите й роли. Играе Рада от „Под игото“, Амалия от „Разбойници“, Дездемона от „Отело“ и др. От невръстна възраст Адриана събира съседските деца и им изнася представления в двора на бащината си къща, където за пръв път се проявавя неверотният й талант. Цялата история може да прочетете тук