Представиха книгата на Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа“

Представено е било десетото преработено и разширено издание на книгата на Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа. Румънските репресии над мирно население на Добруджа през 1916-1918 г.”, съобщават от Регионалната библиотека „Дора Габе“, където се е провело събитието.

Представиха книгата на Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа“

Мария Добрева, председател на фондация „Вигория”, е представила книгата и включената в изданието нова информация с 19-те мемориални знака, издигнати в Добруджа с подкрепата на кметствата и местни граждани от селата Гурково, Победа, Кранево, Божурово, Езерец, Житен, Красен, Плачи дол, Попгригорово, Дуранкулак, Сноп, Граничар, Карапелит, Дропла и градовете Балчик, Каварна, Тутракан, Тервел и Шабла.



Радостин Мирков е поздравил присъстващите за проявения интерес и отношение към първата книга, появила се след политическите промени у нас през 1989 г., която разкрива малко известен исторически факт – заточаването на добруджанци, мирно население, от румънските власти през 1916-1918 г., чрез автентични спомени на завърнали се от концентрационните лагери в румънска Молдова и разкази на техни наследници.

За най-големия мемориален комплекс в с. Житен е говорил инж. Гено Генов, председател на Инициативния комитет за създаването на Мемориалната градина „Неовършаният харман“. Той е споделил, че цялостното реализиране на мемориала е резултат от активното съдействието на много хора, съпричастни с идеята на кметството в с. Житен, община Генерал Тошево и Областната управа в Добрич.

На събитието инж. Гено Генов е бил удостоен с Почетен плакет „Златна детелина“ от фондация „Вигория“ „за неговото високо родолюбие, за отговорността и огромната организаторска дейност по събиране на финансовите средства и при реализиране на строителните етапи на Мемориалния комплекс „Неовършаният харман“ в памет на добруджанци, жертви на румънските репресии през 1916-1918 г.; за примера и посланията към младите поколения за поддържане на родовата памет и краеведско отношение към родното огнище; за проявения висок дух, характерен за трудолюбивите добруджанци, съхранили обичаи, традиции и родови корени“ и във връзка с десетгодишнината от откриването на комплекса.

Радостин Мирков е благодарил и на всички съмишленици, радетели за съхраняване жива паметта за погубените невинни добруджанци и е изразил увереността, че тези мемориални знаци са доказателство, че „нищо не е забравено и никой не е забравен”. Той е подарил за музейната сбирка в село Житен ценна семейна реликва, чакмак – огниво, като символ на светлината, истината и живота.

По време на събитието гостите са гледали и видеоклипа на Николай Мирчев „Откараните“ с кадри от Мемориалната градина „Неовършаният харман“ в с. Житен.

Писателят Рада Въртунинска е поздравила Радостин Мирков за гражданската смелост и отговорност пред обществото и подрастващите, а Пенчо Иванов, адвокат и поет, е рецитирал стихотворението „Раната” на добруджанския поет Генчо Златев, който вече не е между нас, посветено на близо 30-те хиляди добруджанци, откарани в Молдова през 1916 г., много от които не се завръщат живи от лагерите във Васлуй и Хуш. Добруджанският краевед и писател Георги Балабанов е изпълнил своето есе „Откараните”.

Всички присъстващи на родолюбивото събитие са получили като подарък новото издание на „Кървавата бразда на Добруджа“ с автограф от автора. Екземпляри от книгата е получила и Регионалната библиотека „Дора Габе“, както и за преразпределение за общинските библиотеки в областта.