Наторете овошките през август

Наторете овошките през август
Не посягайте към азота, той може да предизвика вторичен растеж

Искате ли да запазите и умножите реколтата сред овощните, то трябва да знаете, че краят на лятото е моментът, в който дръвчетата залагат пъпките, от които ще се появят плодовете през следващата година. Именно в този момент трябва да осигурите на почвата допълнително торене, за да дадете нужните хранителни вещества на растенията.


Ябълките и крушите ще ви бъдат благодарни, ако на всеки квадрат около ствола им внесете 30 г калиева сол, 50 г суперфосфат и 100 г дървесна пепел.


Не лишавайте овощните и от листно подхранване. За тази цел можете да използвате хуминови препарати.


Костилковите плодни дръвчета пък трябва да се наторят със смес от 3 с.л. суперфосфат, 2 с.л. калиев сулфат, които сте разтворили в 10 литра вода. Подобно количество разтвор трябва да осигурите за всеки квадрат площ около дръвчетата от този вид – кайсии, вишни, сливи, череши.


Използвате ли сухи торове, то трябва да ги разпръснете по цялата площ под короната на дърветата, а след това трябва да ги закопаете на няколко сантиметра в пръстта и да навлажните.


Течни ли са, можете да ги „вкарате“ в земята като направите няколко дупки под короната на дърветата в земята. Там можете да изсипете разтворените вещества.


Трябва да имате предвид, че в края на лятото дърветата не трябва да се подхранват с азотни торове, тъй като те могат да предизвикат вторичен растеж на дървесината и растенията да не могат да се подготвят за зимата.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+