Д-р Румен Караманов: 30% от индустриалното свиневъдство в страната не работи

Около 30% от индустриалното свиневъдство в страната вече не работи. В Северна България са останали само три ферми.

Д-р Румен Караманов: 30% от индустриалното свиневъдство в страната не работи

Това заяви управителят на свинекомплекса в село Козлодуйци д-р Румен Караманов на заседание на епизоотична комисия, представлявана от областния управител Красимир Кирилов.



Във фермата на д-р Караманов в момента се отглеждат около 90 хиляди животни. Според него липсва разяснителна кампания, чрез която хората да разберат колко опасно е заболяването Африканска чума по свинете и често се наблюдава умишлено напрежение. Д-р Караманов беше категоричен, че заболяването трябва да бъде стопирано. В противен случай свиневъдството е обречено на фалит, ако не се спазват превантивните мерки, наложени от държавните институции. По думите му цената ще се покачи двойно, ако АЧС не бъде преодоляна, а на трапезата ни ще има само вносно свинско месо.

„Цената ще отиде нагоре, защото има търговец, транспорт, преработвател и накрая друг търговец. Следователно цената ще стане двойна. Малко ще бъдат хората, които ще си позволят лукса свинското месо да бъде на трапезата им“, категоричен беше д-р Караманов.

Освен свиневъдният сектор, засегнати ще бъдат месопреработвателите, зърнопроизводителите и производителите на лекарства.

В област Добрич е обявено бедствено положение до 2 септември. Управителят на свинекомплекса в село Козлодуйци подчерта, че нашата област е единствената, обявила превантивно бедствено положение с цел заболяването да не навлезе в областта.

„Вирусът е страшно устойчив, пренася се по всички възможни пътища, включително и въздушно-капкова инфекция. Това означава, че може да го докара и вятърът“, заяви д-р Караманов и допълни, че на месец дават над 20 хиляди лева за дезинфекция и дезинсекция на прасетата във фермата. Той подчерта, че в тази сума не включва средствата, които влагат за справяне с гризачите.

Управителят беше категоричен, че индустриалните свиневъди работят 100% на светло. „Всяка една майка се декларира в идентификационната система на Българската агенция по безопасност на храните, всяко едно родено прасе се заприхождава, всяко едно реализирано прасе заминава, придружено с фактура“, уточни д-р Караманов и заяви, че животните, отглеждани в т.нар. „заден двор“ са противоречие на закона. Той посочи още, че тези хора са в сивия сектор и не плащат данъци.

„Нямат право на развъдна дейност, нямат право на майки. Всичко трябва да бъде декларирано и регистрирано. Нямаме нищо против тях. Нека и те да работят, но правилата да важат за всички“, каза още свиневъдът.

Д-р Каменов допълни, че в област Добрич има четири официални пункта за изкупуване на трюфели. След проверка, обаче, се е оказало, че в нито един от тях няма предадени гъби.Коментарът му беше по повод срещата на берачи на трюфели, която се проведе миналата седмица. На нея те изразиха недоволство относно забраната, във връзка с мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете, за събиране на трюфели, билки, горски плодове и гъби.

На заседанието на епизоотичната комисия беше взето решение около големите свиневъдни комплекси на територията на област Добрич да бъде въведена 10-километрова зона, в която е забранено влизането в горите. В заповед на областния управител ще бъдат разписани мерките, които трябва да спазват влизащите в горите за събиране на горски продукти.