Започва изграждането на най-високия храм в Добрич “Св. Лука Кримски”

Най-новият храм в Добрич ще бъде с височина от 16 метра и ще се намира в квартал “Добротица”

Започва изграждането на най-високия храм в Добрич “Св. Лука Кримски”

Църковното настоятелство на храм „Свети Лука Кримски” е получило разрешение от Варненския и Великопреславски Епархийски съвет за строежа на църквата. Това съобщи за Добрич Онлайн отец Петър Димитров. Той сподели, че му остават довършителни работи, свързани с документиране изпълнението на строежа, които се очаква да приключат. Скоро предстои да започне същинското му изграждане, което ще бъде придружено с официално откриване на строителните дейности. Отец Димитров уточни, че на мястото, където ще бъде построен храмът, вече има ток и вода. 




Припомняме, че изграждането на храма „Свети Лука Кримски” ще струва около половин милион лева. Той ще бъде построен изцяло от дарения, като събирането на средствата продължава. Строителната фирма “Русевстрой” ЕООД се е съгласила да извършва дейностите само по себестойност, без печалба.


Първата копка на храма беше направена на 14-и април, а церемонията водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Настоятели и дарители положиха подписите си върху документ, който запечатаха в кутия и заровиха в основите на храма. Тогава стана ясно, че инвестицията за построяването на храм “Св. Лука Кримски” ще бъде около 500 000 лева. Проектът на църквата е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов.

Идеята за изграждане на храма е на отец Петър Димитров. Намерението му идва при посещение в Украйна, където той получава мощи на Свети Лука Кримски - нов светец, който просиява със своята святост съвсем скоро в Украйна. Той бил кардиохирург. Преди всяка операция слагал кръстно знамение с йод на мястото, където ще оперира и не е имал фатален край. Всички оперирани оцелявали макар и да са им били давани минимални шансове за живот. 

Било му забранено да прави операции, защото всеки, който е сложил расо, не трябва да пролива кръв. Но въпреки всичко, по божията милост, той успявал да води двете дейности в едно – да бъде едновременно хирург и митрополит. Свети Лука Кримски, който е съвременник на патриарх Максим, е канонизиран след смъртта си.