Въвеждат забрана за влизане и събиране на трюфели в 10-километровите зони около промишлените свинеферми

Областният управител Красимир Кирилов издаде заповед, съгласно която се указват изрично 10-километрови зони около промишлените свинеферми на територията на област Добрич, в които е забранено влизането в горите и събирането на трюфели.

Въвеждат забрана за влизане и събиране на трюфели в 10-километровите зони около промишлените свинеферми

Припомняме, че забраната и въведените 20-километрови зони породиха недоволство от хора, занимаващи се със събирателска дейност на трюфели. На проведеното редовно заседание на Областна епизоотична комисия на 12.08.2019 г., се взе решение да бъде определен периметър от 10 км около големите комплекси и бяха приети мерки за неразпространение на заразата на Африканска чума от хората, влизащи в горите, в това число - да извършват дезинфекция и ползват в горите различни от ежедневните обувки.


Тези мерки са посочени в същата заповед, като тя е изпратена за сведение и изпълнение до Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич, Областна дирекция на МВР – Добрич, на кметовете на общини на територията на област Добрич и на Териториалните поделения на Държавно горско и ловно стопанство, като контролът по изпълнението й ще се следи лично от областния управител.

Пълният текст на заповедта на областния управител е можете да видите тук.