Започна чаканата с години реставрация на къщата на Адриана Будевска

След почти три години усилен труд миналата седмица беше подписан договорът с фирмата изпълнител, която напълно ще реставрира къщата на актрисата и един от основоположниците на българския театър Адриана Будевска.

Започна чаканата с години реставрация на къщата на Адриана Будевска

Макар и обявена за паметник на културата, постройката не е ремонтирана от близо 40 години. Първоначалната идея на предишната местна власт на Добрич е била къщата да бъде извадена от списъка на паметниците на културата, съборена, а парцелът продаден.  Едва през 2015 година новото местно управление започва  конкретни стъпки по реставрирането й .



По думите на  Кремена Митева от Регионалния исторически музей в Добрич гордост за града ни е, че актрисата е родена в Добрич и родната й къща е функционирала като музей  дълги години.  Тя сподели, че след направена справка не е открила информация за  друга къща музей на актьор от поколението на Адриана Будевска и затова е изключително ценно да се запазят всички културни ценности и експонати, свързани с нея. Някои от тях в момента се съхраняват в сградата на Дом паметника.Сред тях са нейната библия, с родовата хроника, която тя лично е вписвала, корабният билет, с който е отпътувала към Аржентина, ордени и медали, документи, свързани с обучението и бракът й с големия български актьор Христо Ганчев. Според Митева това ценно културно наследство, останало след актрисата, трябва да бъде показано именно в родната й къща.

Около 2000 година парцелът зад къщата е продаден на  частен предприемач, който събаря част от оградата на къщата-музей, след което прави дълбок изкоп за основи на своята бъдеща жилищна сграда и съвсем подкопава основите на постройката. По думите на Кремена Митева от 20 години по проблема с нуждата от ремонт на тази къща не е спирано да се работи. Като огромен свой успех тя и директорът на РИМ – Добрич Добри Добрев приемат получаването на строително разрешение от Община град Добрич след дългия път на съгласувателнипроцедури, отнел повече от година. 

Към момента къщата на Адриана Будевска е напълно съборена. На нейно място ще бъде построена нова къщапо автентични снимки, съхранявани във фонда на РИМ. Припомняме, че дейностите са по проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей „Адриана Будевска” в град Добрич” на Министерството на културата. Отпуснатите средства са в размер на 64 хил. лв. като  музеят в Добрич също се включва със сумата от 12 хил. лв. Крайният срок за завършване на проекта и отчитането му е 15 ноември.

В новоизградената къща е предвидено да заработи музеен учебен център за деца от различни възрастови групи, като акцентът ще е литературата в театъра. Малчуганите ще имат възможността да изработват мини декори, да рисуват театрални костюми и да се учат на правоговор и сценична и публична реч.