"Млади възрожденци" се запознаха с правилата за движение по пътищата

Любознателните малчугани от Летния детски център „Млади възрожденци” към НЧ „ Йордан Йовков – 1870 година” се запознаха с правилата за движение по пътищата.

"Млади възрожденци" се запознаха с правилата за движение по пътищата

Те се срещнаха с представителя на Пътна полиция - Добрич Симеон Ангелов, който им припомни как да пресичат правилно на пешеходна пътека, как да карат безопасно своите велосипеди и какво трябва да правят, когато се возят в автомобил.




„Най-важното, което трябва да знаят децата е, че когато пресичат задължително трябва да са на обозначените за това места и на зелен сигнал на светофарната уредба ”, заяви Симеон Ангелов.  Той обясни на малчуганите, че трябва да спазват определени правила и когато карат своите велосипеди. „Велосипедите трябва да са изправни, да имат здрави спирачки, светлоотразителни елементи и звънец, с който да сигнализират на другите участници в движението ако има нужда, децата трябва да носят каски, наколенки и лакътници и да карат на места, които са позволени за тях”, категоричен е пътният полицай. До 12-годишна възраст малчуганите могат да карат по тротоара, но когато пресичат задължително трябва да спрат,  да слязат от велосипеда си и да преминат през пешеходната пътека, бутайки го.  Като пътници в автомобил децата трябва да слагат винаги колан. По думите на Ангелов изискванията са до 12-годишна възраст те да се возят на предната седалка в обезопасително столче, а до 36 кг и до 150 см е задължително да се возят в столче и на задната седалка.  


След срещата си с младите възрожденци Симеон Ангелов коментира, че те са запознати с основните неща, но всеки път трябва да им се обяснява как да пресичат, как се пътува в автомобил, за да им стане като навик и по този начин да не допускат грешки, които могат да са с фатален край.