Заведението на плажа в Крапец ще бъде глобено заради заплащане за ползване на тоалетната

От Комисията за защита на потребителите информират, че заведението на плажа на Крапец ще бъде санкционирано заради изискване клиентите му да заплащат такса за ползване на тоалетната.

Заведението на плажа в Крапец ще бъде глобено заради заплащане за ползване на тоалетната

При проверката е установено още, че таксата от един лев за зареждане на телефон е обявена от „Крапец Бийч Бар” на видно за клиентите място.


Начисляването на такса за ползването на тоалетна от клиентите на заведението обаче е в нарушение на наредбата за категоризация и за него ще бъде съставен акт в размер на 1000 лв. Дадени са предписания за отстраняване на несъответствието, като инспекторите ще извършат последваща проверка.


В хода на проверката инспекторите са установили и че в менюто на въпросния плажен бар са посочени цените и грамажите на предлаганите храни и напитки, което предполага, че изненади при поднасянето на касовия бон не би трябвало да има.

Експертите на КЗП напомнят, че начисляването на такси от типа „празен стол”, „празна чиния”, „желание на клиента” и пр. е допустимо, но само ако – както в този случай – потребителят е бил предварително информиран по надлежен начин колко ще му струва конкретната услуга. Това може да стане чрез ценоразпис, в менюто, на информационна табела в обекта или чрез друг подходящ способ.