Приемат се заявки за участие в конкурса за добруджанска народна песен „Калинка Вълчева”

Конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева” ще се проведе в Тервел на 18 октомври.

Приемат се заявки за участие в конкурса за добруджанска народна песен „Калинка Вълчева”

Организаторите, Община Тервел и Народното читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893”, приемат заявки за участие в културното събитие до 11 октомври.



Целта на конкурса е съхраняването и популяризирането на традиционната добруджанска народна песен, както и изява на млади изпълнители. Те се разделят в четири индивидуални възрастови групи - от 5 до 9 години, от 10 до 14 години, от 15 до 20 години, над  20 години, а петата група е за колективни изпълнения. 

Кандидатите трябва да изпълняват песните без съпровод, със съпровод на инструмент или инструментална група. Не се допускат изпълнения със синбек. Всеки участник изпълнява две песни до 8 минути - една от репертоара на Калинка Вълчева и една добруджанска народна песен по избор. Всички изпълнители трябва да бъдат облечени в народни носии.

Прослушването и класирането на участниците ще се извърши от жури, съставено от фолклористи и музикални дейци, а почетен председател ще бъде Калинка Вълчева. На всяка група се присъждат първа, втора и трета награда, а на най-яркото дарование - голямата награда на конкурса „Калинка Вълчева”. 

Контакти за кореспонденция и справки:

- Община Тервел, Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и ритуали“:

Лица за контакт Севдалина Колева,  Мариана Петкова; Тел. 05751/2070, 2075, факс: 05751/2391; e-mail: kultura_tervel@abv.bg;9450 гр. Тервел, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” №8

- НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893”:

Светлин Марков, тел. 05751/2177 ;9450 гр. Тервел, ул. „Хан Аспарух” №36.

Заявки за участие в конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева” се приемат до 11 октомври. Тазгодишното издание на събитието ще съвпадне с рождения ден на именитата народна певица – 18 октомври.