Защо краставиците дават лоша реколта: 6 възможни причини

Краставиците са едни от най-обичаните зеленчуци на нашата трапеза. Често производството им в градината обаче е свързано с много проблеми и липса на реколта.

Защо краставиците дават лоша реколта: 6 възможни причини

Какви могат да бъдат причините за това?




  • Разсадът е остарял. Обикновено разсадът се сади до 35 ден от поникването му. Ако го предържите в оранжерията по-дълго време, той започва да изпитва дефицит на хранителни вещества, заради което растенията започват да вехнат и отслабват.

  • Прекалено гъсто засаждане. Краставиците не обичат гъстото засаждане. Плетовете им трябва да бъдат добре проветрявани, защото при сгъстяване на насажденията плодовете стават по-дребни, появяват се гъбни болести. Растенията трябва да се слагат на не по-малко от 20 см помежду им, а между редовете да се оставят по 100 см.

  • Неправилен сеитбооборот. Отглеждат ли се на едно и също място краставиците, те ще изтощят почвата едностранно. Същото важи и за тиквичките, тиквите, дините, защото са от същото семейство. Най-добре слагайте зеленчука след зелеви, картофи, грах, цвекло и домати. На същото място могат да се върнат след петилетка.

  • Не прищипвате и връзвате. Формирането на краставиците е важна задача пред всеки стопанин. Когато сложите на шпалир растенията, те няма да имат контакт със земята и по-рядко ще боледуват. Формировката им предвижда да се премахват всички колтуци до четвъртото междувъзлие, а горните филизи да се съкращават.

  • Неправилно поливане. Краставиците обичат водата, затова не трябва да ги пресушавате, но и не трябва да ги заливате. Поливайте с топла вода, за да не ви горчи зеленчука.

  • Гледате ги на ярко слънце. Краставиците, които се припичат, лесно изгарят, а плодовете им загрубяват. Полусянката е най-доброто място за тази култура.