Правим консерви с по-скъпи домати това лято

Правим консерви с по-скъпи домати това лято
Доматите от открити площи се търгуват с 23% над цените от същото време на миналата година, когато са се продавали по борсите на страната за около левче, констатират експерти.

Днес консервните домати се продават за 1,23 лв., сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Към момента оранжерийните червени зеленчуци се продават на същите нива от 1,60 лв/кг, както е било и през 2018 г. Според специалистите основното обяснение за повишението на цената на полските домати се дължи на климатичните промени през пролетта, които доведоха до леко закъснение в изнасянето на продукцията на пазара, както и увеличението на търсенето на конкретни сортове домати.


Поради забавяне в реколтата от пипери, търговията и с този зеленчук се  осъществява на по-високи стойности спрямо същия момент предишната година. Зелените чушки повишават цената си с около 14%, като през 2019 г. те се търгуват за 1,15 лв/кг, докато през 2018 г. те са стрували 1,01 лв на борсата. При червените пипери на годишна база увеличението е от около 6%, но на седмична се отчита намаление с около 5%, казват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В момента червените чушки струват средно по 1,44 лв/кг, докато преди година са се търгували на 1,36 лв/кг на тържищата.


Поради добрата реколта от дини, пъпеши и праскови през 2019 г. на годишна база се отчита намаление в стойността на продуктите. При дините спадът е около 7%, при прасковите е 16,5%, докато пъпешите държат първенството с 26,5% по-ниски цени спрямо 2018 г.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+