През юли сме купували най-скъпите домати и краставици

Ябълките регистрират най-ниска цена от 6 години насам

През юли сме купували най-скъпите домати и краставици

През юли на пазара е преобладавало предлагането на български плодове и зеленчуци, сочи месечен анализ на борсовата търговия от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). При доматите, например, съотношението е 81% родна към 19% вносна продукция. При краставиците положението е още по-добро – 97% от зеленчука е бил от български производители. По-голям е и относителният дял на пазара на българските картофи, който е 94%. При прасковите и кайсиите, търгувани на борсите, също преобладава българската стока, която достига до около 80%, докато при ябълките едва 17% от количествата са с етикет от България.



Анализ на движението на индекса на тържищните цени сочи, че стойността на продукцията, изнасяна на пазара, устойчиво намалява в периода средата на април-края на юни. През последната седмица на юни, обаче, тенденцията се обръща и стойностите започват да се увеличават. Движението нагоре се задържа през целия юли, казват от ДКСБТ, като основна причина за това имат повишаващите се цени на домати и краставици. В очакване на продукцията от открити площи, предлагането силно намалява и в съчетание с високото търсене, цените се движат нагоре, обясняват експертите. Повишението за този период е 17%, а спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст на индекса от 10%. Цените на едро на българските оранжерийни домати бележат ръст от 10%, а на вносните – 23%. Спад от 9% се регистрира при доматите от открити площи. Според специалистите цените на доматите и краставиците са най-високи през юли 2019 г. сравнено с предишните шест години. На месечна база краставиците поскъпват с 50-60%, а корнишоните – с 14%. От ДКСБТ отчитат за юли намаление спрямо юни при картофите и зрелия лук с 25-35%, а цената на зрелия чесън се задържа.

При плодовете се наблюдава също поевтиняване на месечна база в диапазона 20-50%. Спад е отчетен при кайсиите, дините, пъпешите и гроздето. По-близки до нивата от юни са цените на прасковите, бананите и ябълките, а лимоните поскъпват с 20%. В сравнение със същия месец на миналата година при цените на зеленчуците наблюдаваните тенденции са преобладаващо възходящи, а при плодовете движението е в двете посоки. Най-голямо поскъпване на годишна база има при зрелия лук (48%) и при доматите (20-40%). Цените на българските краставици поскъпват на годишна база с 12-19%, вносните с 59%, а корнишоните имат леко понижение от 2%. Картофите са се търгували с 13% по-скъпо спрямо същия месец на миналата година, казват от Комисията.

При плодовете се наблюдава поевтиняване на годишна база при гроздето, кайсиите и лимоните, а цените на дините и пъпешите са с 12-20% по-високи. Според анализа ябълките са били най-евтини през юли 2019 г. от 2014 г. насам.