Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 26 до 30 август

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Престижни отличия спечелиха изпълнителите Димитрина Германова, Александър Петров и Росен Петров от Студио "Сарандев", с вокален педагог Елена Карабельова, на Международен конкурс „Речни ноти“ в Тутракан. 


Порода бишон фризе стана големият шампион в третата Международна киноложка изложба в Каварна. В категория “малки кучета” са наградили куче от порода мопс, а английски булдог е взел наградата за победител в последния ден на изложбата. 

Основателят и художественият ръководител на театралното студио „Непоседи" Елена Пинджоян е категорична, че най-важното за децата е да виждат как те прогресират. Чрез участие във фестивали те правят стъпка по-нагоре в своето развитие. Повече за нейното посещение, както и за това на изпълнителя Бедрос Киркоров може да прочетете в статията.  

Генералтошевци почетоха паметта на капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев, които през 1986 година извършват вдъхновяващ и до днес подвиг. На 27 август 1986 година военните летци се разбиват със своя самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на града и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево. 

Автомобил “Дачия” ще бъде новият помощник за работния процес на социалното предприятие "Чудната градина" на фондация „Николай Чудотворец“, в което работят младежи с интелектуални затруднения. Идеята и осигуряването на превозното средство са изцяло от дъщерната фирма на американската компания „doTerra“ „Есетере България”, чиято основна дейност е преработка на етерични масла в Добрич. 

Вертикален подемник в Дневния център за деца с увреждания в Добрич е част от дейностите, направени чрез проект „За моето бъдеще“ по Оперативната програма „Региони в растеж“. На пресконференция зам.-кметът по Хуманитарни дейности д-р Емилия Баева посочи, че възможностите за достъп на деца с увреждания са разширени благодарение на изградения вертикален подемник. 

В интервю зам.-кметът по Хуманитарни дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева даде статистика, че 15% от двойките в национален мащаб са с репродуктивни проблеми и всяко шесто дете в България се ражда след процедура ин витро. По думите й ин витро процедурата не е била толкова позната преди около 15 години, но в момента тя е масова. Целият материал може да  прочетете (ТУК).

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова посочи, че откритият край нос Калиакра масивен златен пръстен е изключителен артефакт за България. Разкопките се провеждат под научното й ръководство. На пресконференция в Каварна тя даде информация за археологичните открития край нос Калиара. 

Девет художници от Русия, Украйна, Азербайджан, Латвия и България в продължение на 10 дни са рисували картини, вдъхновени от красотата на ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик. Изложба с техните творения от международния пленер „Пространство и време” беше открита в Каменната зала в Двореца. 

Ясно е как ще изглежда новият облик на пазара в Добрич. 7-членно жури от архитекти и урбанисти от България, Унгария, Естония и Италия са оценили проект под номер 737 за най-добър. Той е изработен от “АДА - Агенция дизайн и архитектура” АД.