33 участници в „Мюзик Кампус Балчик“, нов акцент е клас по оперно пеене

От първи до десети септември в Културния център "Двореца" се провежда международен музикален фестивал "Мюзик Кампус Балчик" - майсторски класове и концерти.

33 участници в „Мюзик Кампус Балчик“, нов акцент е клас по оперно пеене

Проектът е организирн под патронажа на Сдружението "Култура край границата" с  председател Жасмина Щалдер, както и с подкрепата на Държавния културен институт "Културен център "Двореца". Фестивалът цели да даде възможност на млади творци за срещи и изяви.




В шестото му поредно издание участие вземат 33 млади таланти, от които 10 са в клас по цигулка, 7 по виола, 6 по чело и 10 певци.

Участниците във фестивала от България са стипедианти. Те са от музикалните училища във Варна и София, Свободния университет в София и Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров”.  Всички те са минали през процедура на подбор и кандидатстване за стипендия. 

Жасмина Щалдер посочи, че основната цел от началото на "Мюзик Кампус Балчик" е да бъде предоставена възможност на млади таланти да работят на едно място с изявените преподаватели. 


За първи път на фестивала преподават Марк Тотен по виола и Карел Босхотен по камерна музика. Марк Тотен е роден в Белгия и е преподавател в Холандия, а цигуларят Карел Босхотен е работил в най-известния оркестър в Швейцария. Останалите майсторски класове ще бъдат водени от Александру Гавриловичи от Швейцария – цигулка и арт директор на фестивала, Ирина Гавриложици от Австривя - оперно пеене, Туула Халстром, от Филандия - клавирен съпровод на оперно пеене, Стефан Хаджиев от България – виолончело и Владимир Лакатос от Германия - камерна музика.  

Клас по оперно пеене, воден от маестра Ирина Гавриловичи, е новото в тазгодишното издание на фестивала. Тя работи и преподава във Виена, а в класа й в „Мюзик Кампус Балчик“ гостуват десет млади певци от Австрия, Полша, Финландия, Словакия, Швейцария, България, Холандия и Белгия.

Всяка вечер от 6 до 9 септември участниците в международния музикален фестивал ще изнасят концерти в приятната атмосфера на „Двореца“ в Балчик. Входът за всяка една от вечерите е свободен.

В първата вечер на 6 септември ще бъде изнесен концерт от преподавателите Александру Гавриловичи, цигулка, Марк Тотен, виола, и Стефан Хаджиев, виолончело.

На 7 септември ще бъдат представени камерни произведения от участниците в класовете по струнни инструменти,  както и произведението Седемте романса на Шостакович със състав от вокал, сопрано, пиано, цигулка и чело.

Концертът на класа по оперно пеене, воден от Ирина Гавриловичи, в който участват таланти от осем държави ще бъде на 8 септември.

Заключителното събитие ще се проведе на 9 септември, когато всички участници със струнни инструменти ще представят програма, включваща Опус 48 от Чайковски, Симфония 10 на Менделсон, както и произведение, композирано от Карел Босхотен през 2002 година, носещо името Екстраваганца.   

Съпътстващо мероприятие на международния музикален фестивал "Мюзик Кампус Балчик" е изложбата "Знаци на звука" на Стела Василева, която може да бъде разгледана в Каменната зала на „Двореца“ до 9 септември.