Симона Йорданова от Добрич се завърна с медал за лидерство от лагер на NASA

Симона Йорданова от Добрич взе участие в един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Тя беше на едноседмичен лагер в "Space Camp Turkey" в гр. Измир, Турция.

Симона Йорданова от Добрич се завърна с медал за лидерство от лагер на NASA

16-годишната възпитаничка на Природоматематическата гимназия в Добрич се завърна от космическия лагер с медал за лидерство. Още от малка Симона се захласва по звездите, планетите и изобщо всичко, което е отвъд погледа на човек.  Освен това младата девойка се занимава с народни танци, рисува прекрасни картини и пише стихове.



Как попадна в "Space Camp Turkey"?

Разбрах от една моя много близка приятелка за "Space Camp Turkey".  В началото на годината Община град Добрич и Центърът за творческо обучение в София обявиха конкурс за две пълни стипендии и реших да се пробвам като запиша видеоесе. Посетих и информационната среща в града, която беше организирана от миналогодишната медалистка Татяна Иванова и д-р Гергана Райжекова, които поясниха някои нещо относно лагера.  

Записах своето есе почти в последния момент, то беше на тема „С какво промени НАСА света за 60 години”. И бях одобрена.  

Трудно ли ти беше да напишеш есето и къде потърси информация?

Потърсих информация в интернет, в различни книги, дори си направих и сценарий, по който да говоря за есето, но когато започнах да го записвам казах напълно различни неща, но се получи добре. Две мои приятелки ми помогнаха да го запиша, а зад мен се въртяха снимки на плазмен телевизор, които служиха за фон на самото видео.


Разкажи ни малко повече за самия лагер. 

Още от самото настаняване ни приеха изключително усмихнати хора. Всички момичета от България бяхме в една стая, за разлика от момчетата. Посещавахме различни симулатори и тренажори, имахме различни и много интересни мисии. Като най-важната беше в совалката Discovery. Моят отбор спечели награда за най-добра мисия.

Какво представляваше мисията?

Мисията беше да отидем до Международната космическа станция, беше доста интересно, имахме наземен контрол, хора, които са в совалката и други, които са на космическата станция. В моя отбор бяхме деца от България, Русия, Украйна, Чехия, Гърция и Испания и всички имахме определени роли, които трябваше да изпълняваме. Моята роля беше payload specialist 3. Правих различни експерименти, беше изключително интересно.


Разбрахме, че си спечелила лидерски медал от НАСА, разкажи ни повече за него.

Бях убедена, че ще го спечели момиче от моя отбор, но не бях подготвена това да съм аз. В деня на награждаването ни раздадоха сертификатите, след което започнаха да връчват медалите. Първо дадоха медала за знание на едно момиче от Турция и след това щяха да връчат и лидерския. Стояхме и чакахме, а аз бях убедена, че момиче от моя отбор ще го спечели. Дори си  извадих телефона и започнах да записвам как тя ще излезе да си го получи. Обявиха, че медалът ще бъде връчен на човек от „Вега тийм”, който е моят отбор. Тогава вече бях напълно убедена, че тя ще го спечели, но казаха моето име. Аз замръзнах, 10 секунди стоях на мястото и не можех да повярвам. Всички започнаха да ми ръкопляскат, а аз седях и повтарях, че няма да изляза, защото има някаква грешка. Оказа се, че няма никаква грешка и лидерският медал беше за мен. 

Как се чувстваш след това постижение?

Още съм в шок. Отне ми известно време да повярвам, че точно аз спечелих медала. Изключително съм щастлива, че отидох и представих България по най-добрия начин. Смея да твърдя, че всички се справиха отлично, имаше много хора, които също заслужаваха да спечелят медали. 

Кое беше най-интересното нещо в лагера?

Може би най-интересни ми бяха презентациите. Представиха ни почти всички мисии на НАСА. Беше наистина много увлекателно, научих страшно много от този лагер и се запознах с много нови хора.  С отбора ми си станахме супер близки и нямаме търпение скоро пак да се видим.