Представят творбите на Стоян Цанев в Художествената галерия в Добрич

„…неведоми са пътищата, по които идват идеите, мислите, настроенията. Ти си длъжен да уловиш момента и да сътвориш нещо от него.“ /Ст.Цанев/

Представят творбите на Стоян Цанев в Художествената галерия в Добрич

В залите на Художествената галерия в Добрич ще бъдат представени графични творби на българския художник-график и живописец Стоян Цанев. Те са от фондовете на ХГ – Добрич, ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ - Силистра и Галерията за графично изкуство – Варна.




Стоян Цанев Цанев е роден на 28 февруари 1946 година в Бургас. През 1973 г. завършва специалност живопис във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Награден е от полското културно министерство. Още същата година взима участие в представителните изложби на Съюза на българските художници.

Твори в областите кавалетнаграфика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“ и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят. 

Стоян Цанев си отиде на 72-годишна възраст през февруари тази година. 

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 12 септември, от 17:30 часа в Зали 1 и 2 на Художествена галерия – Добрич.