140 км плуване, колоездене и бягане ще премине Венцислав от Добрич в триатлон

26-годишният Венцислав Николаев Велков, завършил във Финансово-стопанската гимназия “Васил Левски” в Добрич, ще вземе участие в най-големия ултра крос триатлон в България „Лъвско сърце“.

140 км плуване, колоездене и бягане ще премине Венцислав от Добрич в триатлон

Венцислав работи в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич, а спортуването е важна част от живота му.



Триатлонът ще се проведе на седми септември в Приморско, а на него участниците започват с 3 км плуване, продължават със 116 км планинско колоездене и завършват с 21 км бягане. Дисциплините се преминават една след друга, а целта е да бъдат преодолени за най-кратко време. На най-добрите ще бъде присъдени първо, второ и трето място. 

Венцислав споделя, че записването му в състезанието е станало случайно и в последния момент. Има определен брой квоти, които организаторите отпускат и за негов късмет успява да се включи като един от последните участници. Той коментира, че в триатлона ще се включат и хора от други държави. Интересът е голям, тъй като до преди месец заявилите желание са около 150 на брой.


Това е първото участие на добричлията в подобно мероприятие, но е категоричен, че винаги е искал да се включи в триатлон. „Разчитам на воля, тъй като не успях да се подготвя по най-добрия начин. Пускам се с пълни сили. Очакванията са ми да завърша състезанието, не гоня призови места или определено време, за което да мина трите дисциплини. Лично за мен успехът ще бъде да го завърша“, казва той.

От детска възраст Венцислав се занимава активно с футбол, като в момента играе на аматьорско ниво. Посочва, че не успява да се реализира в този спорт и може би липсата на достатъчно перспектива и талант не му позволяват да се занимава професионално. Има добра подготовка по плуване, която казва, че ще му помогне в предстоящия триатлон. В момента активно посещава фитнес.



“Имам доста натренираност, която се надявам да ми помогне в това изпитание. Ще разчитам на своите воля и характер”, отбелязва той.

Преди години често е отивал с колело до нос Калиакра и се е връщал обратно до Добрич. Признава, че скоро не го е правил. “Последно време не съм го правил и не знам как ще ми се отрази на самото състезание”, уточнява той.

На въпрос коя от трите дисциплини би избрал, Венцислав казва колоезденето, защото баща му се е занимавал с това.


Според добричлията освен подготовка, за триатлона е необходим и късмет. Като пример той дава, че участникът има вероятност да спука гума при колоезденето на трасето или да срещне друго предизвикателство.

Венцислав Велков ще вземе участие в най-големия ултра крос триатлон в България „Лъвско сърце“ в Приморско на 7 септември. Началото ще бъде дадено в 7 часа с 3 км плуване, след което ще продължи със 116 км планинско колоездене, а финалът - 21 км бягане.

Екипът на Добрич Оналйн пожелава успех на Венцислав Велков!