Ловът на дива свиня стартира още през септември, депутатите одобриха промени в закона

Ловът на дива свиня стартира още през септември, депутатите одобриха промени в закона
Министърът на земеделието със своя заповед ще има възможност да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня.

Това предвиждат промените в Закона за лова, приети днес на първо четене с пълно единодушие от 20 гласа „за“ в парламентарната Комисия по земеделие и храни.


В извънредното заседание взеха участие заместник министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, председателят на националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев, както и експерти от Изпълнителната агенция по горите.


„За съжаление този закон не мина, когато му беше времето и вече идеята не е да бъде превантивен, а да спомогне за борбата за АЧС.“, каза вносителят на законопроекта Александър Сабанов. С промените се отваря възможност ловът да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след това, коментира зам.-министър Атанас Добрев.


Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.


„Началото на ловния сезон зависи от решението на земеделския министър. Груповият лов определено ще даде по-добри резултати за намаляване на популацията“, коментира за „Агрозона“ Александър Сабанов и допълни, че при индивидуалния лов повече от едно прасе трудно се отстрелва на ден.


В дневния ред на заседанието беше включен идентичен законопроект, който обаче предвиждаше министърът да променя сроковете за ловуване, но не само на дива свиня, а на всички видове дивеч. Депутатите решиха да не разглеждат тази точка от дневния ред.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+