Татяна Иванова с престижна награда от космически лагер в Алабама

16-годишната Татяна Иванова от Добрич взе участие в Advanced Space Academy към Космическия лагер на NASA в Хънтсвил, Алабама, през изминалата седмица.

Татяна Иванова с престижна награда от космически лагер в Алабама


Това е първият учебен космически лагер в света, след него е се нарежда Space Camp Turkey в Измир, който младата девойка посети миналата година и се завърна с медал за лидерство. 


Татяна Иванова, заедно с нейният отбор са участвали в три мисии като последната е била до Марс и траела 3 часа. „Аз бях част от екипажа на Orion и бях поставена в най-рисковата ситуация. Имахме страшно много часове по космическа история, инженерни предизвикателства, лекции и презентации, а дори и учене на езици. Бях в симулатор "G force", който упражнява 3 пъти по-силна гравитация от земната върху тялото ти, изстреляха ни 40 метра над земята, за да видим ракетата "Saturn V", с която първите хора, стъпили на Луната, са излетели. Заради урагана Дориан, нямаше как да ни гмуркат в 8-метровия басейн, но за сметка на това имахме "Water Survival Training", където ни пускаха от висока кула в езеро и трябваше да се освободим от екипировката сами. Екипната ни работа и доверието бяха тествани постоянно, чрез различни отборни занимания и най-вече - животозастрашаващи предизвикателства”, разказа тя .


Отборът на Татяна „Team Isidis” се е преборил за купата на командирите, а тя  е била удостоена с наградата „Крилата на академията”, която се връчва само на най-изявилите се лагерници.


„Сбъднах мечтата си и въобще не ме интересува факта, че не е било в Русия. Докато не си стоплим отношенията с руснаците, нямам намерение да си губя времето и да бездействам. Космосът ме чака. Всичко, което ми се случи, е благодарение на моята леля Татяна Пантелеймонова, Фондация "Лекови", която за втора поредна година се застъпи и повярва в мен, ЕТ "Рамина", "Драгневи Агро" ООД, Гергана Райжекова, родителите ми, приятелите ми, учителите ми и дори хора, които не познавам”, написа Татяна във фейсбук профила си.