Храмът „Рождество Богородично” в с. Нова Камена отвори врати

На празника Малка Богородица официално беше открит Православният храм „Рождество Богородично” в тервелското село Нова Камена.

Храмът „Рождество Богородично” в с. Нова Камена отвори врати

Желанието на хората от селото да имат свой църковен храм датира от много години. През 2015 Община Тервел е възложила изготвяне на технически проект за нов църковен храм, а през 2016 той е бил одобрен. Архитектът, изготвил проекта на сградата е Сергей Михайлович Киорогло, а конструктор е инж. Младен Върбанов от Каварна. Сградата е със застроена площ от 116 кв. метра, а залата е 86. Освен това има емпория, балкон, за църковен хор. Иконостасът е от липова дървесина, с дълбока ажурна резба. В храма на село Нова Камена иконите са репродукции, за разлика от тези в Тервел, които са рисувани от зографи. Репродукциите на иконите са осигурени от Община Тервел. 



Изпълнението на проекта е започнало в началото на 2017 година, когато в капиталовата програма на Община Тервел е бил включен като нов обект храмът в селото. Изграждането на църквата е продължило три години. За този период от Общината са заделили общо 123 хиляди лева, а 15 хиляди са били събрани от дарители. Имената им ще бъдат съхранени в паметната книга, която ще бъде поставена в залата на храма.

Благопожелания за новия храм, жителите и гостите на селото отправиха кметът на с. Нова Камена Маринела Димитрова и зам.-кметът на Община Тервел Дияна Илиева. Поздрав към гостите на тържествотоподнесе ДФТА „Калинка Вълчева“. Цялото тържество премина под звуците на песнопенията на църковния хор при храм „Св.Георги Победоносец“ гр. Тервел.