Официално откриха Международния фестивал "Надежди, Таланти, Майстори" в Добрич

За 23-та поредна година в Добрич си дават среща надеждите, талантите и майсторите в областта на класическата музика.

Официално откриха Международния фестивал "Надежди, Таланти, Майстори" в Добрич

В следващите дни жителите и гостите на града ще имат възможността и удоволствието да се насладят на виртуозните изпълнения на млади дарования.  В тазгодишното издание, което се провежда от днес до 13 септември участие ще вземат над 50 участници от България, Русия и Турция. 




Жури в състав вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков и членове - проф. Гинка Гичкова /цигулка/, доц. Огнян Константинов /виола/ преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София и новите: д-р Столина Добрева /китара/ Директор на НМУ „Л. Пипков“ София и доц. Дино Имери /пиано / от Македония, ще отсее най-добрите изпълнения.

Международният конкурс "Надежди, Таланти, Майстори" ще се проведе в Добрич през следващата седмица

"Радвам, че Община Добрич вече за 23-ти път е един прекрасен стопанин, даващ старт на много ярки дарования, някои от които са покорили света”, каза в приветственото си слово проф. Чучков.  „Скъпи колеги, които ще изпитате вълнението да бъдете на сцената, трябва да се чувствате като на празник на музиката, а не изправени пред изпитни комисии. Препоръчвам на всички участници да влагат много любов и да бъдат посредници  между гениалния композитор и публиката и да не мислят за съперничеството, наградите и конкуренцията. Щом сте тук – вие вече сте победители”, с тези думи той се обърна към участниците.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е. лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Нерядко член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник и поради невъзможността наградите да се делят.


Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите, на 12 септември, от 18 часа ще се състои Галаконцерт и церемония по награждаване.